Wie wordt Ondernemer van het Jaar 2022? Stem op drie van de tien genomineerden

Ondernemer van het Jaar 2022 

Maastricht -

Om bij de tijd te blijven is innoveren voor veel ondernemers noodzakelijk. De tien bedrijven hieronder die zijn genomineerd voor de titel Limburgse Ondernemer van het Jaar hebben stuk voor stuk hun sporen verdiend met innovatie. Aan u, de lezer, het verzoek om uit deze tien kandidaten drie bedrijven te kiezen waarvan u vindt dat ze opmerkelijk goed, origineel of slim innoveren.

Redactie

Onderaan op deze pagina kunt u vanaf nu tot 31 oktober stemmen op drie bedrijven van uw voorkeur. De ondernemingen met de meeste stemmen krijgen een plek in de finale. Een deskundige jury licht de finalisten door en beslist wie Limburgs Ondernemer van het Jaar wordt.

Qwiek

Bij Qwiek (35 personeelsleden) in Kerkrade bedenken ze handige hulpmiddelen voor de zorg. Ze willen problemen oplossen voor zorgvrager én zorgverlener. Door mee te lopen in verzorgingshuizen, overdag maar ook ’s nachts, krijgen directeur Paul Voncken en zijn team een goed beeld van de behoeften. En zo bedachten ze bij Qwiek de afgelopen tien jaar onder meer een muziekzuil die ouderen stimuleert te bewegen en een muziekkussen dat dementerenden, bij wie het dag-nachtritme vaak verstoord is, ’s nachts rustig maakt. De Qwiek-up zorgt ervoor dat ouderen met eigen foto’s mooie herinneringen levend houden. Op kinderafdelingen van het ziekenhuis wordt de vinding gebruikt om kinderen af te leiden bij medisch onderzoek, of te helpen ontspannen. Want dat is wat ze willen bij Qwiek: door innovatieve oplossingen het leven van hulpbehoevenden aangenamer maken.

Paul Voncken © Qwiek

Solarge

Iedereen wil tegenwoordig zonnepanelen, maar soms is het dak van een woning of bedrijf niet sterk genoeg om de zware, glazen panelen te dragen. Solarge komt met een oplossing: het maakt lichtgewicht panelen van kunststof. Ze wegen 11 kilo, waar de ‘gewone’ glazen exemplaren wel 25 kilo wegen. Het idee is van drie ondernemers die hun sporen hebben verdiend bij Philips en VDL, onder wie technisch directeur Gerard de Leede. Ze realiseren in Weert een fabriek die 700.000 zonnepanelen per jaar moet produceren, en die werk biedt aan honderd mensen. De noviteit is ontwikkeld in samenwerking met chemieconcern Sabic, dat op industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen een onderzoeksafdeling heeft. Sabic wil op Chemelot een fabriek bouwen om kunststof te recyclen, zodat de oude kunststofpanelen aan het einde van hun levensduur verwerkt kunnen worden tot nieuwe.

Gerard de Leede © Marlies Wessels

PaperWise

PaperWise, in 2012 opgericht door Peter van Rosmalen in Weert, maakt sociaal en milieuvriendelijk papier en karton van landbouwafval. Dat gebeurt in een papierfabriek in India middels biovergisting en een eigen windmolenpark. Het afval wordt betrokken van vele lokale boeren, die daar een vergoeding voor krijgen. Als social enterprise ondersteunt PaperWise het lokale welzijn via projecten die gericht zijn op scholing, medische zorg of infrastructuur. Karton en papier worden gebruikt voor velerlei doeleinden, zoals het verpakken van kruidenierswaren, groente, fruit, gebak en snacks tot aan (luxe) cosmetica, sieraden en medicijnen. PaperWise groeit elk jaar met 40 tot 50 procent. Tot de klantenkring behoren onder meer Lufthansa, KPN, Jumbo, Landal, Tony Chocolonely en Rabobank. Alle draagtassen van de wereldexpo in Dubai waren gemaakt van PaperWise-karton.

Peter van Rosmalen © Paperwise

Verdify

Gezonde recepten, afgestemd op je persoonlijke voorkeur. Dat biedt het Venlose bedrijf Verdify via Swapmeals. Het receptenplatform houdt rekening met je gezondheid, levensstijl en smaak. Als je vegetariër bent, worden dierlijke producten ingewisseld voor plantaardige. Als je een hoge bloeddruk hebt, wordt alles zoutloos. De maaltijdbereiding wordt vanzelf aangepast. Het bedrijf is in 2017 opgericht door arts ­Sandrin Bergheanu en ondernemer Jochem Bossenbroek, en telt 40.000 gebruikers per maand. De recepten zijn gratis, de ingrediënten kunnen online bij Albert Heijn worden besteld. Producenten van gezonde levensmiddelen kunnen hun merken promoten via Swapmeals. Of via Swapmeals op andere sites, zoals Great British Chefs dat in Engeland populair is. Franse sites maken binnenkort van de swapfunctie gebruik om recepten op maat te maken.

Jochem Bossenbroek © Verdify

Biobuddi

Bij Biobuddi uit Venlo maken ze geen bouwsteentjes van plastic, maar van plantenafval. Veel beter voor het milieu en hartstikke duurzaam. Samen met de Universiteit Wageningen bedacht Steven van Bommel deze methode. Een technisch hoogstandje noemt hij het. Want probeer maar eens zonder olie van plantenresten stevige blokjes te maken. Aanvankelijk maakte Biobuddi alleen grote blokken, maar sinds dit jaar wordt ook het kleinere formaat geproduceerd. Verder zijn er in 2022 nieuwe series uitgebracht, zoals de boerderij en de brandweerwagen, en kwamen er dominostenen op de markt. Bij Biobuddi werken nu zeven mensen. De speelblokken worden niet in Verweggistan gemaakt, maar gewoon in Waalwijk en zijn inmiddels in dertig landen te koop. In Italië zijn de duurzame stenen ook opgemerkt; onlangs startte een grote supermarktketen, met 1500 winkels, een spaaractie.

Steven van Bommel © Laurens Eggen

JPE

Janssen Precision Engineering (JPE) ontwikkelt en produceert complexe hoogtechnologische precisie-instrumenten, die tot op de nanometer nauwkeurig werken. Ter vergelijking: een mensenhaar is circa 80.000 nanometer dik. De producten van JPE worden onder meer toegepast in de halfgeleiderindustrie, ruimtevaart en astronomie. JPE is grensverleggend en zo uniek dat zelfs het beroemde Zwitserse instituut CERN er klant is. De producten moeten werken onder de meest extreme omstandigheden. Het bedrijf van Huub Janssen in Beek leverde onder meer een vitaal onderdeel voor de reuzentelescoop E-ELT in Chili en ontwikkelt nu onderdelen voor de nog te realiseren Einstein Telescope. „Onze uitdaging ligt bij complexe vraagstukken, die tegen het randje zitten van het technisch mogelijke.”

Huub Janssen © Rob Oostwegel

MiFood

Foodtechbedrijf MiFood uit Venlo ontwikkelt groenten- en fruitdrankjes met als doel om de weerstand tegen verschillende welvaartsziekten te verhogen. Het bedrijf van Raymond Nolet gebruikt regionale groenten en fruit van hoge kwaliteit. Die worden zonder toevoegingen verwerkt tot drinkbare mixen, de zogeheten Joycies, in gerecyclede flesjes. De doorsnee-Nederlander heeft moeite om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 500 gram groente en fruit tot zich te nemen. MiFood biedt een drinkbaar alternatief. Onderzoek door de Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat het dagelijks consumeren van de mixdrankjes een gunstig effect heeft op verhoging van de weerstand. De onderzoekers zien naar eigen zeggen binnen enkele weken meetbare veranderingen in de bloedwaarden: een betere gezondheid van de bloedvaten en bescherming tegen DNA-schade.

Raymond Nolet © Ron Wiersma

Nedinsco

Een spannend bedrijf, dat ­Nedinsco. Carl Zeiss, de Duitse producent van optische instrumenten als periscopen, vestigde de fabriek in 1921 in Venlo. Het omzeilde de bepaling dat Duitsland na de Eerste Wereldoorlog geen oorlogstuig mocht maken. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf eigendom van de Nederlandse overheid, die het verkocht aan een particulier. Nedinsco behoort nog steeds tot een select groepje in de wereld dat periscopen maakt voor onderzeeërs. Ook vervaardigt het camera’s die antitankraketten opsporen. En 360-gradencamera’s voor legervoertuigen die vriend en vijand uit elkaar houden dankzij kunstmatige intelligentie. Nedinsco-camera’s zitten op auto’s die beelden maken voor navigatiesystemen. Maar ook op treinen, om bovenleidingen te controleren. Nedinsco levert tevens onderdelen aan chipmachinemakers als ASML.

Arno Bouwmeester © Nedinsco

i-Med Technology

Het bedrijf i-Med Technology van Vincent Graham en Jaap Heukelom heeft in nauwe samenwerking met het academisch ziekenhuis in Maastricht een digitale chirurgische loep ontwikkeld. Dit ter vervanging van een bril op maat met een vergrootglas en lamp. Het digitale hulpmiddel maakt werken in operatiekamers makkelijker en nauwkeuriger. De loep biedt een 3D Full HD beeldkwaliteit en de mogelijkheid om in te zoomen en op afroep beelden (scans, röntgenfoto’s) toe te voegen aan het stereoscopisch display. Zo is alle relevante informatie in letterlijk één oogopslag beschikbaar. Dit verkort de duur van een operatie of ingreep en verkleint het risico op fouten. De loep weegt minder dan 250 gram en is tevens van meerwaarde voor het medisch onderwijs. De studenten kunnen van afstand meekijken door de ogen van de chirurg. Inmiddels is er ook een alternatief van de loep voor tandartsen ontwikkeld.

Vincent Graham en Jaap Heukelom (links) © Peter Schols

Rendiz

Rendiz uit Panningen is een sociale onderneming die horecalocaties runt, zorgt voor dagbesteding en huisvesting op vele plekken in Midden- en Noord-Limburg. Hun medewerkers zijn te vinden in de keuken, de bediening, de fabriek, het groen en het atelier. Waardevol ondernemen noemen de oprichters Peter Broekmans en Vivian Kersten dat. Zij startten hun bedrijf in 2009 en inmiddels hebben ze 150 mensen in loondienst en bieden ze nog eens 150 deelnemers dagbesteding en werk. „Als we afgelopen jaren iets gemerkt hebben, is het wel de ongelooflijke veerkracht van de mensen. De horeca die telkens moest sluiten en weer open mocht”, zegt Kersten. Binnen de tak C3-living werd het afgelopen jaar hard gewerkt aan prefab-huisvesting voor studenten, statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne. Daarom opende Rendiz in Rotterdam een tweede productielocatie. Uiteraard werken ook hier mensen die een inhaalslag maken op de arbeidsmarkt.

Vivian Kersten en Peter Broekmans © Stefan Koopmans

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal