De coronagolf vlakt af in Limburg: ‘Kijken of trend de komende weken doorzet’

Hoewel de vaccinatiecampagne nog in volle gang is, lijkt de piek van de herfstgolf mogelijk al in zicht.  © ANP / ANP

Het is volgens deskundigen nog te vroeg om de vlag uit te hangen, maar net als in de rest van het land vlakt ook in Limburg de coronagolf af. „De komende weken moet blijken of deze trend doorzet.”

Ron Langenveld

Een eerste voorzichtige demping van de besmettingscijfers en de hoeveelheid coronavirus in het rioolwater, was vorige week al zichtbaar in de grafieken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maar die beweging zet deze week dus ook in Limburg echt door. Bij de GGD Limburg-Noord werden de afgelopen week 849 personen getest, van wie er 570 positief bleken. Daarmee zit het aantal besmettingen in Noord- en Midden-Limburg na de eerdere snelle stijging, nu al zo’n drie weken op hetzelfde niveau.

Positief

In Zuid-Limburg testte de GGD de afgelopen week 1424 personen, van wie er 898 positief waren. Ook hier ziet men een afvlakkende trend. „De komende weken moet blijken of die trend zich gaat doorzetten”, stelt Casper den Heijer van de GGD Zuid Limburg met de nodige voorzichtigheid weten. Landelijk is het aantal positieve coronatests voor het eerst in zeven weken heel licht gedaald. In de afgelopen week registreerde het RIVM 22.688 besmettingen, ruim 4 procent minder dan de week ervoor. Maar of de najaarsgolf daarmee zijn top heeft bereikt, is volgens het RIVM moeilijk te zeggen.

Ziekteverzuim

Ook vanuit de Limburgse ziekenhuizen klinkt er overwegend goed nieuws. Bij Zuyderland in Geleen en Heerlen liggen nu 33 coronapatiënten, van wie 1 op de intensive care en de rest op de verpleegafdelingen. Dat zijn er elf minder dan een week eerder. Ook het ziekteverzuim onder het eigen personeel is ietsje gedaald, laat Zuyderland weten, maar wel nog substantieel hoger dan voor corona.

Stabiel

In het VieCuri in Venlo lagen eind vorige week nog 29 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat aantal is inmiddels weer gedaald naar 23. Deze patiënten liggen allemaal op verpleegafdelingen. Daarmee is het aantal coronagevallen in Venlo weer terug op dat van een week eerder. Bij het Maastricht UMC+ zit het aantal coronapatiënten volgens een woordvoerder nu al zo’n anderhalve week ‘op een plateau’, waarbij het aantal redelijk stabiel rond de 26 coronagevallen schommelt, van wie een tot twee op de intensive care.

Lees ook: Pleidooi om coronaprik te combineren met griepspuit

Spoedinstroom

In het SJG in Weert liggen 10 coronapatiënten, waarvan een op de ic. In het Weerter ziekenhuis lopen de cijfers nog op. Net als bij het Laurentiusziekenhuis in Roermond, waar vijftien coronapatiënten in de kliniek liggen, van wie twee op de ic. Vorige week telde het Laurentius nog minder dan tien coronagevallen. Volgens de Limburgse ziekenhuizen zijn er momenteel geen speciale maatregelen nodig om de coronapatiënten op te vangen en kunnen zij de toestroom goed aan. Het VieCuri spreekt wel van wat extra drukte door een verhoogde spoedinstroom in combinatie met ziektegevallen onder de eigen medewerkers.