Grootste besmetting vogelgriep tot nu: 260.000 leghennen in Heythuysen

© Orange Media

Bij pluimveebedrijf Nouwen, The Golden Egg BV in Heythuysen is donderdagochtend vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf met 260.000 leghennen. Voorlopig is dat de grootste vogelgriepbesmetting tot nu toe.

Redactie

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 260.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het bedrijf is gelegen aan de Hollander 1b in Heythuysen. Binnen 3 kilometer bevinden zich 5 andere bedrijven met pluimvee. Deze worden gescreend op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone liggen nog eens 128 andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Lees ook: Limburgse pluimveesector houdt adem in: ‘De dag na de ruiming is de ergste, die stilte’

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Ospel

Op een kalkoenbedrijf in Ospel werd enkele dagen geleden ook al vogelgriep vastgesteld. Toen werden circa 23.850 kalkoenen geruimd om verspreiding te voorkomen. Het ging om het bedrijf Turkey Farm van Theo en Annemiek Coumans. Eigenaar Theo Coumans, tevens oud-wethouder in Nederweert liet weten: „Het is verschrikkelijk.”

Lees ook: In een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels afgemaakt om vogelgriep

Sinds begin oktober geldt voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten vanwege het hoge aantal besmettingen met vogelgriep.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal