Zwitsers parket in beroep tegen vrijspraak Platini en Blatter

Michel Platini. © ANP / EPA

Bern -

De Zwitserse federale aanklager gaat in beroep tegen de vrijspraak van Michel Platini en Sepp Blatter in hun fraudezaak, zo heeft de instantie donderdag bekendgemaakt.

Redactie

De aanklager diende een beroep in bij het Hof van Beroep van de Federale Strafrechtbank en vraagt een „volledige annulering van de beslissing in eerste aanleg”. Het parket benadrukt geen verdere verklaringen over het dossier te zullen afleggen.

Platini en Blatter moesten zich voor de rechter verantwoorden vanwege een verdachte transactie uit 2011. Platini ontving toen een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro van de FIFA, bijna negen jaar na zijn werk als adviseur tussen 1998 en 2002. Volgens de Zwitserse aanklager ging dat om fraude.

Sepp Blatter. © ANP / EPA

Na zes jaar onderzoek en een proces van twee weken werden de 67-jarige Platini en de 86-jarige Blatter op 8 juli vrijgesproken van fraude. Het Franse voetbalicoon en de gewezen Zwitserse voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA riskeerden maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Het parket eiste een jaar en acht maanden met uitstel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal