Schrijfster Judith Koelemeijer presenteert na jaren diepgravend onderzoek biografie over mythische Etty Hillesum

Etty Hillesum. © Wikipedia/publiek domein

Wittem -

Schrijfster Judith Koelemeijer presenteert zaterdag 29 oktober in klooster Wittem haar nieuwe boek ‘Etty Hillesum, het verhaal van haar leven’. Dat gebeurt middels een lezing.

Redactie

Koelemeijers nieuwe werk is een biografie over de Joodse Etty Hillesum. Zij stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Auschwitz en werd nog geen dertig jaar oud. „Maar wat ze schreef, is nog steeds een bron van inspiratie voor miljoenen. Haar dagboeken en brieven, die over de hele wereld werden vertaald en gepubliceerd, spreken nog altijd onverminderd tot de verbeelding”, schrijft het klooster. „Maar wie was Etty Hillesum eigenlijk? Welke vrouw gaat schuil achter de mythe die van haar is gemaakt?”

Lees ook: Tachtig jaar geleden was de eerste grote deportatie van Joden uit Limburg; Sally eindigde niet in de gaskamer, maar zijn leven was toch een hel

De schrijfster, tevens auteur van Het zwijgen van Maria Zachea, verrichtte de afgelopen jaren diepgravend onderzoek in binnen- en buitenland. Zij reisde hiervoor naar onder meer Westerbork, de Verenigde Staten, Israël en Polen om mensen te interviewen en te speuren naar informatie op zolders en in oude archieven.

„Haar onderzoek werpt een nieuw licht op Etty Hillesum, op haar Russische moeder, haar jeugd in Deventer, haar studententijd, haar vrienden en liefdes, de oorlogsjaren in Amsterdam en Westerbork en het einde in Auschwitz. Etty had besloten niet onder te duiken: ze wilde het lot van haar volk delen. Maar waarom?”

Wie het antwoord op deze en andere vragen wil weten, is die dag van 14.00 tot 16.00 uur welkom. Kaarten kosten tien euro en zijn te bestellen via info@kloosterwittem.nl en 043-4502332. Het is tevens mogelijk boeken aan te schaffen en/of te laten signeren.