Hoofdprijs Onze Buurt voor Speelotheek Keent; in totaal 71 Limburgse projecten beoordeeld op sociaal gehalte, verbinding, duurzaamheid en burgerzin

Winnaar Onze Buurt 2022: Speelotheek Weert.  © Onze Buurt

Roermond -

Speelotheek Keent in Weert wint de Onze Buurt Prijs 2022. De groep krijgt een cheque van 25.000 euro.

Rob Willems

De speelotheek leent speelgoed uit aan kinderen, maar is ook een veilige speelplek. Kinderen leren van elkaar en ouders ontmoeten elkaar en leren ook over goed speelgoed. De cheque van 25.000 euro is voor inrichting nu en lopende kosten tot en met 2024.

De winnaar is donderdag bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Royal Theater in Roermond.

Waterpomp

De tweede prijs van Onze Buurt gaat naar Groene Poort Oost in Maastricht. De vrijwilligers uit twee wijken maken samen van een oud voetbalveld een park. Ze krijgen 18.000 euro voor onder meer een waterpomp. De derde prijs - een cheque van 15.000 - is voor Speeltuin St. Joseph in Meerssen, dat het terrein wil voorzien van een schuilplek tegen felle zon en regen. Buurtpark Boschpoort Maastricht en de organisatoren van Creatieve Buurttuin + Buurtcamping Heerlen-Noord zijn gedeeld vierde; goed voor 10.000 euro.

Voor de overige vijf finalisten (Samen Zorgen Huis, Leudal; Ecologische Stadstuin, Venlo; Kinderkrant Midden-Limburg, Posterholt; Heemtuin, Brunssum; Crea Hoeskamer, Simpelveld) zijn er cheques van €5.000.

Zetjes

Onze buurt heeft ook ‘Zetjes’ uitgedeeld: praktische hulp van deskundigen van de SESAM Academie, bijvoorbeeld om een projectplan beter te maken of de organisatie te verstevigen. De Crea Hoeskamer (Simpelveld) krijgt de hulp van het ‘Zetje’ naast de finaleplek. Verder gaan de ‘Zetjes’ naar: Kleur en kracht (Venray), Beweegpark Maria Gewande (Hoensbroek), Dierenpark Lotbroek (Hoensbroek) en ‘Opknappen Pand naast ’t Höfke’ (Heerlen).

Lees ook: Wie heeft het beste buurtplan van Limburg? Deze finalisten van Onze Buurt verbinden tijdens corona

Hoge kwaliteit

Limburgers met mooie plannen voor hun wijk of dorp kunnen sinds 2012 via Onze Buurt een startkapitaal winnen. Omdat Onze Buurt tien jaar bestaat, is de prijzenpot aangepast, en is deze in 2022 met ruim 100.000 euro ruimer dan ooit. Voor deze editie heeft de jury 71 inzendingen beoordeeld op sociaal gehalte, verbinding, duurzaamheid en burgerzin. Er waren deze keer tien finaleplaatsen, twee meer dan in 2021. Dat heeft volgens de jury te maken met de (hoge) kwaliteit van de inzendingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal