Heerlenaar (56) die ex neerschoot in Dilsen-Stokkem moet negen jaar cel in

© Boumediene Belbachir

Heerlenaar R. H. (56) werd meteen in de boeien geslagen nadat hij veroordeeld werd tot 9 jaar cel voor het neerschieten van zijn ex bij de sporthal in het Belgische Dilsen-Stokkem. De vrouw werd voor de ogen van haar dochter in haar linkerbil geraakt, maar zou volgens de deskundigen veel geluk gehad hebben omdat er rakelings langs de slagader geschoten werd.

Shauni Deferm

De 56-jarige Limburger werd donderdagochtend door de rechter in Tongeren voor negen jaar naar de gevangenis gestuurd nadat hij zijn ex-vriendin neerschoot aan de sporthal in het Belgische Dilsen-Stokkem. Na een poging van zijn advocaat Jürgen Millen om de man nog wat tijd te geven om zaken te regelen, ging de rechter toch over tot een onmiddellijk aanhouding. De man kreeg meteen handboeien om en werd weggebracht naar het cellencomplex.

Judolessen

Tijdens het onderzoek en de zitting in september hield de Heerlenaar vol dat het nooit de bedoeling geweest is om zijn ex-vriendin iets aan te doen. Op 6 augustus 2020 reed hij met zijn bestelwagen van Heerlen naar het Belgische Dilsen-Stokkem, omdat hij wist dat de dochter van zijn ex er op dinsdagavond in de sporthal judolessen volgde. Hij miste het meisje, wilde haar nog een keer zien en dan zelfmoord plegen, zo verklaarde hij. Vijf jaar eerder verbrak de moeder van het kind na elf maanden de relatie met de man omdat ze een vuurwapen onder het bed in haar woning had gevonden. Sindsdien kreeg hij het minderjarige meisje niet meer te spreken of te zien.

Glock 9mm.

De man nam zijn Glock 9mm. mee in een rugzak op de passagiersstoel. Eerst verklaarde hij voor de Tongerse rechter dat hij het zou gebruiken om zichzelf van het leven te beroven. Later had hij het dan weer over een giftig drankje dat hij daarvoor wilde drinken. Toch hield hij vol dat hij nooit de intentie had om zijn ex te vermoorden en het wapen daarvoor niet mee had genomen. „Ik wilde echt alleen mijn stiefdochter nog eens zien”, hield hij meermaals vol. Waarom hij het wapen dan wel op zak had, bleef onduidelijk.

Rakelings langs slagader

Uiteindelijk ging het minderjarig meisje samen met een vriendinnetje naar buiten, richting de auto. Enkele minuten later volgde ook haar moeder. Toen R. de vrouw over de parkeerplaats zag wandelen, werd de man naar eigen zeggen overmand door razernij en frustratie.

Volgens de raadsman van de vrouw, meester Luk Delbrouck, wilde hij haar vervolgens twee keer van het leven beroven. „U reed zigzaggend met uw bestelwagen naar de vrouw toe om haar klem te rijden tussen uw bestelwagen en haar auto. U greep vervolgens meteen naar uw wapen, u stapte uit en terwijl mijn cliënte half dekking probeerde te zoeken door naar de achterkant van haar auto te lopen, richtte u en schoot u.” De vrouw werd in haar linkerbil geraakt, maar zou volgens de deskundigen veel geluk gehad hebben omdat er rakelings langs de slagader geschoten werd.

Onderduiken

Volgens Delbrouck is het dus duidelijk dat de man met voorbedachten rade handelde en de intentie had om te doden. En dat bleek volgens hem niet enkel uit de feiten zelf, maar ook uit de jarenlange belaging die zijn cliënte moest ondergaan na de relatiebreuk. Zo vloog de man eens met een drone over de woning van zijn ex. De man werd door getuigen ook al vaker aan de sporthal opgemerkt en hij stuurde enkele weken eerder dreigberichten. ‘Vandaag ben ik een persoon van richten, vuren en herladen’ en ‘Nog een paar dagen wachten en ik onderneem actie’, zo schreef hij.

Na het incident vluchtte hij weg en dook hij onder in Amsterdam. Hij kon pas twee maanden later gearresteerd worden.

‘Schokkend en verwerpelijk’

De rechter in Tongeren verklaarde de poging tot moord bewezen op basis van het strafonderzoek. „De feiten zijn bijzonder schokkend en verwerpelijk”, zo sprak de rechter. „Wij tillen bijzonder zwaar aan deze feiten, zeker door het klaarblijkelijke gemak waarmee u ze pleegde. De straf die wij u opleggen moet u het ontoelaatbare van uw handelen laten inzien terwijl u verwijderd wordt uit de maatschappij.” De man werd eerder ook al drie keer veroordeeld in Nederland voor drugsfeiten, inbreuken op de wapenwet en diefstal.

Het slachtoffer krijgt een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro en zal onderzocht worden door een deskundige om de totale schade te kunnen bepalen.

Lees ook: Man uit Heerlen vuurt op ex bij sporthal in Dilsen-Stokkem: tien jaar geëist

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal