Actiegroepen niet verbaasd over nieuwe mede-eigenaar MAA, wel over prijs: ‘Blijkbaar is het vliegveld niet veel waard’
Afbeelding ter illustratie. — © Stefan Koopmans
Het nieuws dat de Royal Schiphol Group aandeelhouder wordt van Maastricht Aachen Airport komt niet als een verrassing voor de actiegroep Omwonenden MAA. „Wij zijn veel benieuwder of de natuurvergunning wordt afgegeven.”
Toen Provinciale Staten besloot tot het openhouden van het vliegveld, was dat op voorwaarde dat er voor het einde van dit jaar een business case op tafel zou liggen waarin aan een achttal voorwaarden moest worden voldaan. Een daarvan: de provincie zou niet meer enig aandeelhouder zijn van MAA. „Dat is de Schiphol Group nu geworden, maar dat komt voor ons niet onverwacht. Dat hing al in de lucht, blijkbaar was er niemand anders. Al is het bedrag van 4,2 miljoen voor een aandeel van 40 procent erg laag. Een lachertje. Blijkbaar is het vliegveld niet veel waard”, aldus Lou Wanten van Omwonenden MAA.
Lees ook: Schiphol Group wordt voor 40 procent (4,2 miljoen euro) eigenaar van Maastricht Aachen Airport
Hij uit zijn zorgen over de nieuwe partner van de luchthaven. „De Schiphol Group heeft zijn sporen inmiddels wel verdiend in negatieve zin. Ze zijn bekend met het gelieg en gesjoemel en zeggen dat ze goed samenwerken met de omgeving, maar daar is weinig van waar. De 8 ton die ze nu willen steken in een omgevingsfonds voor MAA zijn nieuw voor ons, maar wij verwachten er niet veel van.”
Veel interessanter vindt Wanten één van de andere acht horden die nog genomen moeten worden. „Volgens onze experts is de nog te verlenen natuurvergunning een veel interessanter punt. Wij horen geluiden dat het niet opschiet”, aldus Wanten.
Lees ook: Meerderheid Limburgs parlement voor openhouden luchthaven Maastricht Aachen Airport
Ook volgens Wim Derks, secretaris en penningmeester van de Alliantie Tegen Uitbreiding MAA, is het nog maar de vraag of de natuurvergunning wordt verleend. Ook hij is uiterst kritisch over het mede-eigenaarschap van de Schiphol Group. „Eerder hebben zij aangegeven een belang in MAA alleen te overwegen als de natuurvergunning rond was. Dat is nog niet het geval. MAA is er alles aan gelegen aan de gestelde voorwaarden van de provincie te voldoen, dat blijkt ook wel uit de prijs die de Schiphol Group betaalt.”
Waar tegenstanders zijn, zijn er uiteraard ook voorstanders. Zo is het initiatief We Love MAA blij. „Een hele mooie ontwikkeling voor de toekomst van het vliegveld. De vrachtvlucht wordt zo gewaarborgd. We leven in een maatschappij waar we afhankelijk zijn van spullen en pakketjes die we dagelijks bestellen en daar wil niemand heel lang op wachten. MAA is de tweede vrachtluchthaven van Nederland, bij behoud zijn we niet afhankelijk van andere landen. Maar ook voor het personeel dat werkzaam is op de luchthaven is dit een mooie opsteker”, aldus Paul Goossens van We Love MAA.
Lees ook: Rijk heeft meer tijd nodig voor beoordelen aanvraag natuurvergunning vliegveld Beek
Wat betreft het verstrekken van de natuurvergunning maakt hij zich geen zorgen. „Het vliegveld bestaat al ruim 75 jaar en de luchtvaart wordt steeds schoner. De mooie natuurgebieden rondom de luchthaven staan er nog steeds mooi bij. Als dat niet het geval was, was er in het verleden al lang anders besloten.”
Bij de gemeente Beek heerst ook een jubelstemming. „We zijn verheugd over het nieuws dat Royal Schiphol Group zich heeft gecommitteerd aan de innovatieve, duurzame en omgevingsbewuste ontwikkeling van MAA. Daar staan wij als Gemeente Beek volledig achter. Wij zien de toekomstige ontwikkeling van MAA met vertrouwen tegemoet”, aldus een woordvoerster.