Stemming NS Publieksprijs tijdje stilgelegd na berichten van manipulatie rond boek Baudet

Caroline van der Plas.  © ANP

Het was zaterdag een tijdje niet mogelijk om te stemmen voor de NS Publieksprijs. De aanleiding daarvoor zijn klachten van Kamerleden die beweren dat hun mailadres is gebruikt om te stemmen op Het Coronabedrog, het boek van Thierry Baudet.

RedactieBron: ANP

Dat bevestigt een woordvoerder van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de woordvoering voor de NS Publieksprijs doet, na berichtgeving van het AD.

Sylvana Simons (Bij1) en Caroline van der Plas (BBB) melden dat er via hun mailadres op het boek van Baudet is gestemd. „Ik heb helemaal niet gestemd”, schrijft Van der Plas op Twitter. Ook Simons ontkent dat zij op het boek van Baudet heeft gestemd. „Ik kreeg deze nachtelijke bevestiging dat ik op De Grote Bedrieger zou hebben gestemd. Moge duidelijk zijn van niet. En ik zal niet de enige zijn. Diskwalificeren jullie auteur en boek even van deelname?”, aldus Simons via Twitter.

Vrije keuze

Het CPNB zegt dat er inderdaad „onrechtmatigheden” zijn aangetroffen, waardoor de stembussen tijdelijk gesloten werden. „Fraude hoort niet bij deze verkiezing”, zegt een woordvoerder. „Het draait om het beste boek van het jaar. Zes boeken zijn genomineerd. En er is altijd een vrije keuze, mocht jouw favoriete boek er nou echt niet bij zitten. Daar moet het om draaien, niet om dit soort praktijken.”

De mogelijkheid om te stemmen is inmiddels hervat. Mensen die een stem uitbrengen zullen die vanaf nu moeten bevestigen via hun mailadres. Dat hoefde tot nu toe nooit. Ook de stemmen die al uitgebracht zijn worden onderzocht en geverifieerd, meldt de woordvoerder van het CPNB.

Het is momenteel niet mogelijk om te stemmen voor de NS Publieksprijs. De aanleiding daarvoor zijn klachten van Kamerleden die beweren dat hun mailadres is gebruikt om te stemmen op Het Coronabedrog, het boek van Thierry Baudet.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal