Video: Kun je vandaag de gedeeltelijke zonsverduistering zien?

Kun je vandaag de gedeeltelijke zonsverduistering zien?© Jeroen Kelderman

Vandaag kan in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering waargenomen worden, zo meldt Weeronline. Krijgen we dit daadwerkelijk te zien of gooit bewolking roet in het eten?

RedactieBron: Telegraaf

De maan schuift vandaag, dinsdag 25 oktober, voor korte tijd tussen de zon en de aarde door en hierdoor lijkt het net alsof een hap uit de zon wordt genomen. De gedeeltelijke zonsverduistering begint om precies te zijn om 11:08 uur en eindigt om 13:03 uur. Het allerbeste moment om te gaan kijken is tijdens het hoogtepunt van de verduistering, namelijk om 12:05 uur.

Rond het middaguur zal de grootste ‘hap’ uit de zon worden genomen. Op dat moment wordt in Nederland zo’n 22% van de zon afgeschermd door de maan. In delen van Rusland zorgt de maan ervoor dat de zon zelfs voor 82% schuil gaat. Op geen enkele plaats op aarde is deze keer een volledige zonsverduistering te zien.

Ben je van plan om naar de gedeeltelijke zonsverduistering te kijken? Zet dan zeker een eclipsbril op, om zo oogschade te voorkomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal