Tentoonstelling over onderwijs in de Roerstreek door de jaren heen

© Roerstreekmuseum

Sint Odiliënberg
Silke van Deelen

In het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg is vanaf zondag 6 november een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen: Onderwijs in de Roerstreek door de jaren heen – Hoe het was in de klas op de Roerstreekscholen in Roerdalen, Herten en Linne.

In een groot aantal vitrines worden in twee zalen materialen getoond die in de lagere scholen in de jaren vijftig en zestig gebruikt werden. Er is een nagebouwde klas met schoolplaten aan de muren en op een grote wand is het verhaal van het onderwijs in Nederland vanaf Karel de Grote te aanschouwen. Op een tiental wandborden wordt de geschiedenis van het onderwijs in de Roerstreekdorpen en van de scholen die er vroeger waren uit de doeken gedaan. Ook zijn er filmopnamen die in de jaren 1935 tot 1968 op scholen in de Roerstreek gemaakt zijn en informatieve filmpjes over diverse onderwijsthema’s. Oud-leerlingen vertellen op film over hun schoolperiode: leuke maar ook minder leuke gebeurtenissen, en er is een viergeneratiegesprek van moeder, dochter, kleinkind en achterkleinkind. Bij de tentoonstelling hoort een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek met het verhaal van alle Roerstreekscholen, inclusief Herten en Linne.

Het museum is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tot en met 14 jaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal