Steeds meer zorgen familiebedrijven over arbeidsmarkt

Bedrijven denken dat winstmarge komend jaar 12 procent daalt door gebrek aan personeel. © ANP / ANP

Breukelen -

Ruim de helft van de familiebedrijven zegt dat de krapte op de arbeidsmarkt de voortgang van hun werk bedreigt, tegenover ruim een kwart in juni.

ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit onder ruim 200 familiebedrijven. Zij schatten in dat door personeelstekorten hun winstmarge het komende jaar 12 procent lager uitkomt. Sinds juni heeft bijna de helft van de grotere bedrijven in familiehanden de lonen tussentijds verhoogd door de krappe arbeidsmarkt.

Energiekosten

De tweede grootste zorg voor deze ondernemingen is de inflatie, met name de gestegen energiekosten. „Een op de zes directeuren van de familiebedrijven vreest hierdoor voor de continuïteit van hun bedrijf op de langere termijn”, stellen de onderzoekers. „Maar liefst 45 procent van de directeuren geeft aan dat de hoge prijzen van grondstoffen en energie ontwrichtend zijn voor hun bedrijfsmodel.”

Ontevreden

De familiebedrijven zijn niet tevreden over de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen. 63 procent denkt dat deze negatief uitwerken voor hun bedrijf. Ook overwegen de ondernemers die hun bedrijven in familiehanden willen houden, deze sneller over te dragen door verwachte versobering van de regels.

De Nyenrode Business Universiteit deed het onderzoek samen met de financiële instituten RSM en Van Lanschot Kempen.

Lees ook: 100-jarig familiebedrijf Vegers ging niet op, maar net naast de Woonboulevard in Heerlen zitten: ‘We wilden niet opgaan in de massa’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal