Video: Gedeeltelijke zonsverduistering op veel plekken goed te zien

In Maastricht kon vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering waargenomen worden. Op het hoogtepunt van de verduistering, om 12:05 uur, was de verduistering tussen de bewolking door goed te zien. © Orange Media

De gedeeltelijke zonsverduistering was dinsdag op veel plekken in Nederland goed te zien. Vooraf was al duidelijk dat de kans „behoorlijk groot” was dat de weersomstandigheden in ons land rond het middaguur vrij gunstig zouden zijn. „Meeste zon nu in het noorden en zuidwesten. Oosten van het land wat meer wolkenvelden, maar overal gaat het deels te zien zijn”, meldde Weeronline rond 11.00 uur.

Redactie

Sommigen hadden echter pech en keken tegen een wat dikker wolkendek aan.

De gedeeltelijke verduistering is in Nederland tussen 11.08 uur en 13.03 uur waar te nemen. De zon wordt dan op het hoogtepunt voor 22 procent door de maan verduisterd, hierdoor lijkt het net alsof een hap uit de zon wordt genomen. De bovenkant van de zon wordt als eerst afgeschermd, waarna de hap richting de linkerkant van de zon beweegt.

Het hoogtepunt was rond 12.05 uur. Volgens Weeronline is dat het beste moment om de zonsverduistering te bekijken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal