Glennis Grace in rechtbank, zangeres verdacht van doodsbedreiging

Hier komt Glennis Grace aan bij de rechtbank . © De Telegraaf

In de rechtbank in Amsterdam is de strafzaak begonnen tegen zangeres Glennis Grace. Het draait om een geweldsincident in een Amsterdamse Jumbo-supermarkt op 12 februari dit jaar. Zwijgend liep ze de rechtbank binnen door een haag van pers.

Redactie

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 44-jarige Glenda Batta, de echte naam van Grace, van openlijke geweldpleging, mishandeling met voorbedachten rade en een doodsbedreiging, zo maakte de officier van justitie bij aanvang van de zitting bekend.

Tegen de winkelmedewerker zou ze hebben gezegd: „Motherfucker, ik snijd je de keel door als je het de volgende keer weer doet”, of woorden van soortgelijke strekking. De zangeres ontkent dat ze iemand heeft bedreigd in de winkel, waar eerder die avond haar zoon Thony zou zijn aangesproken op het roken van een elektronische sigaret.

Het geweld en de mishandeling bestond volgens het OM uit het vastpakken en achterna rennen van een of meer Jumbo-medewerkers. Ook zou ze een medewerker tegen het hoofd hebben geslagen en een knietje of trap hebben gegeven.

Mishandeling

Op de tenlastelegging van haar ex-vriend Dion K. (27), die geen advocaat heeft, staat onder de noemer mishandeling dat hij een medewerker (meermaals) met de vuist in het gezicht heeft geslagen, een andere medewerker heeft getrapt en of op de grond heeft gegooid en aan diens haren heeft getrokken. Ook hij wordt verdacht van bedreiging. Zo zou hij hebben gezegd: „Als je nog een keer met je tengels aan een jongen van 15 zit, dan pak ik mijn mes en steek ik je oog uit je kop en sla je tanden uit je bek, pannenkoek”.

In de strafzaak staan ook twee Amsterdammers van 20 en 21 en een 51-jarige man uit Amsterdam terecht op verdenking van openlijk geweld. De 21-jarige is vanwege de media-aandacht niet aanwezig en laat zich vertegenwoordigen door een advocaat. De twee minderjarigen, de zoon en een vriend, staan donderdag voor de kinderrechter.

In het dossier staat dat Thony uit de winkel is gezet en vijf keer terugkeerde, zo droeg de rechtbankvoorzitter voor. Op enig moment gooide hij een winkelmandje naar de medewerkers. Hij zou hebben geroepen: „Je weet niet wie ik ben, je weet niet met wie je te maken hebt.” Ook dreigde hij: „Ik kom met meer mensen terug. Jullie krijgen allemaal twee kogels door je kop”.

Glennis Grace in rechtbank geconfronteerd met beelden geweld

Op de elf minuten durende beelden is onder meer te zien hoe Glennis Grace een eerste klap uitdeelt en een knietje geeft aan een supermarktmedewerker in het kassakantoor. Op verzoek van de verdediging zijn de beelden van die eerste klap in slow motion aan de rechters getoond, zodat te zien was dat de zangeres met een open hand het hoofd van de winkelmedewerker raakte. Zij noemde dat zelf „een duw in het gezicht.” Batta zei dat ze dat deed omdat de medewerker haar begon uit te lachen toen zij hem vroeg wat er eerder die avond met haar zoon was gebeurd, toen hij de winkel was uitgezet. Het knietje gebeurde volgens Batta in „een moment van totale verstandsverbijstering”.

De beelden tonen ook aan hoe haar 15-jarige zoon en 27-jarige ex-vriend Dion K. trappen en klappen uitdelen aan vluchtende supermarktmedewerkers.

De advocaten van Glennis Grace benadrukken tijdens het vertonen van de beelden dat er ook goed op te zien is dat de zangeres probeert de ruziënde partijen uit elkaar te trekken. „Ik voelde me verantwoordelijk, vandaar dat ik iedereen weghield”, aldus de zangeres. „Het enige wat ik wilde is dat het niet verder zou escaleren.”

Batta vertelde de rechters dat ze haar zoon Thony had gevraagd boodschappen te doen en dat hij met een „behoorlijk gehavend” gezicht thuiskwam omdat hij naar eigen zeggen met flink geweld de winkel uitgezet was. Daarop trad haar „moederhart” in. De 44-jarige Batta gaf in de rechtbank toe dat ze de politie had moeten bellen en dat ze dat ook had overwogen. „Ik heb het helaas niet gedaan”, zei ze tegen de rechter.

De zangeres wilde daarop „verhaal halen, ik wilde weten wat er was gebeurd” in de supermarkt.

Jumbo-medewerkers gewond door geweld met Glennis Grace

De twee Jumbo-medewerkers die betrokken waren bij het geweldsincident met Glennis Grace, hebben daar bloeduitstortingen, schaafwonden, een hersenschudding en zwellingen aan overgehouden. Dat bleek woensdag tijdens de strafzaak.

Een van de medewerkers had een bloeduitstorting, een gezwollen wang en een schaafwond op de lip. De ander had een bloeduitstorting aan het oog, aan de wang, aan het linkeroor, een hersenschudding en een zwelling op zijn achterhoofd. De man met de hersenschudding kon vijf weken niet werken, vertelde zijn advocaat Richard Korver. De supermarktmedewerkers zijn allebei meerderjarig.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal