Oranje-cricketers op WK tegen supermacht India: ’Jongensdroom komt uit’

Nederland in actie tegen Sri Lanka. © ICC via Getty Images,

Sydney -

Terwijl Oranje zich opmaakt voor het WK voetbal in Qatar, doet Nederland momenteel voor het thuisfront geruisloos mee aan een van de grootste sportevenementen ter wereld: het wereldkampioenschap cricket. Donderdag in Sydney treft het nietige cricketstaatje Nederland supermacht India. Voor sterspeler Bas de Leede (22) en zijn vader, oud-international Tim de Leede, een zeer speciale wedstrijd.

Steven Kooijman

Er is geen land ter wereld waar het cricket zo’n heilige status bezit als in India. Donderdag treft het Nederlands elftal, dat sensationeel is doorgedrongen tot de Super 12 van het WK, in Sydney de topfavoriet uit Zuid-Azië. De Oranjespelers beseffen nog amper wat hen te wachten staat. Bas de Leede, de 22-jarige sterspeler uit Nootdorp: „Een gigantische jongensdroom komt uit.”

Hoe groot de ’King of Sports’ in India en de omringende Aziatische landen wel niet is, ondervond ooit Tim de Leede, inderdaad de vader van Bas de Leede. Hoewel Oranje in het Zuid-Afrikaanse Paarl in een vorige WK-ontmoeting had verloren van India, werd de toenmalige captain uitgeroepen tot ’Man of the Match’. De Leede senior had Sachin Tendulkar uitgegooid, vandaar.

Johan Cruijff

De voormalige superster van India was in die dagen in zijn eentje net zo groot als Johan Cruijff, Pelé en Diego Maradona tezamen. Tendulkar, de batsman die alle records had laten sneuvelen en goed is voor een vermogen van 250 miljoen dollar, kan in zijn geboortestad Mumbai (het vroegere Bombay) niet normaal over straat.

Wat geldt voor president Droupadi Murmu, multi-miljardair Gautam Adani (rijker dan Jeff Bezos) en Bollywood-ster Shah Rukh Khan, gaat ook op voor Tendulkar. Hij wordt per gepantserd voertuig door de miljoenenstad geloodst. Waar hij dineert, liggen sluipschutters ter bescherming op de daken van de omringende gebouwen.

Handtekening

Toen drie nietsvermoedende Indiërs ooit de cricketwinkel van Tim de Leede (54) in Nootdorp binnenliepen, ontwaarden zij in een vitrine een cricketbal voorzien van een handtekening. Toen bleek dat de krabbel van Tendulkar was én dat de winkeleigenaar het wicket had veroverd van de man die God is in India, brak er totale gekte uit. Voordat De Leede er erg in had, werd hij via Facetime voorgesteld aan het complete thuisfront.

Tim de Leede met de bal waarmee hij ooit cricket-legende Sachin Tendulkar uitgooide. © BOUWMAN, RENE

Hoewel Oranje zich pas afgelopen week plaatste voor de eindfase van het WK, was al geruime tijd duidelijk dat India het tweede groepsduel van de Super 12 in Sydney zou spelen. Toen de tickets in de verkoop gingen, was de Sydney Cricket Ground, goed voor een capaciteit van 48.601 plaatsen, in een split second uitverkocht.

Jongensdroom

„Voor ons, spelers van het kleine cricketlandje Nederland, komt een jongensdroom uit”, zegt De Leede junior vanuit Sydney, waar hij donderdag graag zijn visitekaartje wil afgeven aan de fans van zijn nieuwe club. „Onder zulke omstandigheden spelen, in een bomvol stadion en voor tientallen miljoenen achter de buis, is voor ons ongekend en heel speciaal. Ik hoop dat we er mee om kunnen gaan.”

Er huist een grote Indiase gemeenschap in en rond de Australische hoofdstad en die hopen een glimp op te kunnen vangen van hun helden, waaronder Virat Kohli. De 33-jarige slagman is de nieuwe superster van India. Qua verdiensten en populariteit spant hij legende Tendulkar inmiddels naar de kroon. Zijn fanbase, waaronder 219 miljoen volgers op Instagram, is gigantisch. Overigens kan mevrouw Kohli, Anushka Sharma, ook rekenen op 60.8 miljoen aanbidders.

Astronomische televisiecontracten

De verdiensten in het Indiase cricket zijn dankzij astronomische televisiecontracten navenant. Onlangs werden de mediarechten van de Indian Premier League (IPL) verhandeld voor 6,2 miljard dollar. Let wel: de competitie duurt slechts zes weken. De spelers zijn allemaal op z’n minst miljonair.

In tegenstelling tot de Nederlandse spelers. Paul van Meekeren (29), bowler van Oranje, haalde twee jaar geleden op alle nationale Indiase tv-zenders het nieuws. De Nederlandse cricketer was in Engeland, waar de competitie was stilgelegd vanwege de coronapandemie, zonder contract komen te zitten. ’In plaats van te cricketen, breng ik als maaltijdbezorger pizza’s rond. Keep smiling people!’, twitterde hij. Een cricketinternational als delivery-boy, ze konden het in India nauwelijks bevatten.

© ICC via Getty Images,

Visitekaartje

Dat gold ook voor Bas de Leede, toen Mumbai Indians, de recordkampioen van de IPL, hem deze zomer een contract aanbood. Het is één van de vele redenen waarom het duel met India voor de 22-jarige allrounder zo bijzonder is. „Voor ons, spelers van het kleine cricketlandje Nederland, komt een jongensdroom uit”, zegt De Leede junior vanuit Sydney, waar hij donderdag graag zijn visitekaartje wil afgeven aan de fans van zijn nieuwe club. „Onder zulke omstandigheden spelen, in een bomvol stadion en voor tientallen miljoenen achter de buis, is voor ons ongekend en heel speciaal. Ik hoop dat we er mee om kunnen gaan.”

Terug naar Sachin Tendulkar. „Weet je wat nu zo toevallig is?”, zegt Tim de Leede in zijn cricketwinkel. „Tendulkar is de beschermheer van het team van Mumbai Indians, waar Bas gaat spelen. En Bas heeft in Engeland nog samengespeeld met Arjun, de zoon van Tendulkar. Ach, cricket is maar een klein wereldje.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal