Eigenaar MediaMarkt maakt minder winst na stijging kosten

© Jeroen Kuit

Düsseldorf -

Ceconomy, moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, heeft de afgelopen periode minder winst gemaakt.

ANP

Er komt nog wel meer geld binnen dan een jaar eerder, maar daarvan houdt het Duitse elektronicabedrijf minder over door fors hogere inkoopkosten. Ceconomy is niet in staat gebleken om zelf de prijzen van zijn producten voldoende te verhogen.

Het laten repareren van elektronische apparaten was in winkels van MediaMarkt en Saturn wel een stuk populairder dan een jaar eerder. De Services & Solutions-afdeling leverde het afgelopen kwartaal ruim een vijfde meer op en was met 390 miljoen euro goed voor meer dan 7 procent van de totale omzet.

Corona

Ook online bleven de ketens van Ceconomy goed presteren, ondanks de terugkeer van de consument naar fysieke winkels na het loslaten van coronabeperkingen. Geholpen door een sterke groei in het afgelopen kwartaal werd in het net afgesloten boekjaar bijna een kwart van de omzet online binnengehaald. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met de periode voor de coronapandemie.

Marges

Ceconomy heeft zijn gebroken boekjaar afgesloten met een omzet van bijna 22 miljard euro, een stijging van 3,2 procent. Witgoed en telecomproducten waren populair. De brutowinst kwam met zo’n 200 miljoen euro uit aan de bovenkant van de eerder gestelde verwachtingen. Maar de winst over het afgelopen kwartaal lag lager dan in dezelfde periode vorig jaar door de lagere marges op producten in tijden van gestegen kosten. Bij eerdere resultaten had Ceconomy al gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van het snel dalende consumentenvertrouwen en de hardnekkig hoge inflatie.

Lees ook: KPN boekt meer omzet en winst, handhaaft verwachtingen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal