Iedereen vanaf 12 jaar kan nu afspraak herhaalprik corona maken

© ANP/HH

Iedereen van 12 jaar of ouder kan nu een afspraak maken voor een herhaalvaccinatie tegen het coronavirus, zo melden het RIVM en de GGD.

Redactie

Dat betekent dat iedereen die in aanmerking komt voor de oppepprik naar een prikstraat kan. Mensen vanaf 12 jaar kunnen de herhaalinenting krijgen als het minstens drie maanden geleden is dat ze hun vorige coronavaccinatie kregen of een besmetting doormaakten. Ook moet iemand de zogenoemde ‘basisserie’ hebben afgerond. Die basisserie bestaat uit twee prikken van het coronavaccin van Pfizer, Moderna, Novavax of AstraZeneca, één prik na een coronabesmetting of één prik met het vaccin van Janssen.

Oppepper

De herhaalprik moet het immuunsysteem een oppepper geven, zodat mensen weer beter beschermd zijn tegen het virus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dinsdag dat het aantal bevestigde coronabesmettingen weliswaar afneemt, maar dat onzeker is of de najaarsgolf echt voorbij is.

Dat heeft vooral te maken met de subvarianten van het virus die momenteel rondgaan. Er zijn meerdere versies van de omikronvariant van corona in omloop. De Europese gezondheidsdienst ECDC verwacht dat één van die subvarianten, BQ.1 komende tijd dominant wordt en tot meer besmettingen zal leiden. De herhaalvaccins van Pfizer en Moderna, waar momenteel mee geprikt wordt, zijn aangepast zodat ze beter werken tegen de omikronvariant van het virus.

Lees ook: Brede afweer na Omikron-infectie