OM eist taakstraf tegen zoon Glennis Grace voor supermarktgeweld: ‘Kogel door je kop!’

Rechtbanktekening van verdachten Dion K., Jonathan L., Glennis Grace en Reginald K. in de rechtbank van Amsterdam. © ANP/Aloys Oosterwijk

De 16-jarige zoon van Glennis Grace hoorde donderdag een taakstraf van 120 uur tegen zich eisen, waarvan 40 uur voorwaardelijk voor het geweld in een Amsterdamse supermarkt in februari dit jaar.

Redactie

Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie de kinderrechter gevraagd de jongen een contactverbod met de mishandelde supermarktmedewerkers op te leggen en een locatieverbod bij de supermarkt. Ook heeft het OM een leerstraf van 35 uur in de vorm van een training agressiecontrole geëist.

Tegen zijn 15-jarige vriend is een taakstraf van 50 uur geëist. Zijn rol in het openlijk geweld is volgens het OM kleiner. De twee verdachten uit Amsterdam waren op 12 februari bij de start van het incident in de Jumbo aan de Westerstraat betrokken en moesten zich daarvoor achter gesloten deuren bij de kinderrechter verantwoorden.

Geweld

De zoon van Glennis Grace ging die zaterdagavond rond 19.20 uur boodschappen doen voor zijn moeder. In de supermarkt rookte hij voortdurend een elektronische sigaret. Toen hij daar door het personeel op werd aangesproken en naar buiten werd geleid, verzette hij zich hevig. Meermaals liep hij de winkel weer in en gooide met winkelmandjes, blijkt uit bewakingsbeelden. Op het moment dat hij richting uitgang werd geduwd, raakte hij uit balans en kwam ten val, waarbij hij een schaafwond opliep. Daarna sloeg hij tweemaal een medewerker.

In de strafzaak van zijn moeder kwam al naar voren dat de zoon van de zangeres die avond zou hebben geroepen: „Je weet niet wie ik ben, je weet niet met wie je te maken hebt.” Ook dreigde hij: „Ik kom met meer mensen terug. Jullie krijgen allemaal twee kogels door je kop.”

Glennis Grace

Glennis kwam iets voor 21.00 uur aan bij de winkel, samen met haar 27-jarige ex-vriend Dion K. en de twee minderjarigen. Samen met de 51-jarige vader van het vriendje en twee Amsterdammers van nu 20 en 21 jaar gingen ze de winkel in om verhaal te halen. Drie supermarktmedewerkers zijn daarbij geslagen en getrapt, ook door de minderjarigen. Woensdag zijn tegen de medeverdachten taakstraffen van 150 tot 200 uur geëist.

Lees ook: OM eist 200 uur werkstraf en voorwaardelijke celstraf tegen Glennis Grace

In de zaak van de volwassen verdachten doet de rechtbank uitspraak op 9 november, de minderjarigen horen het vonnis op 10 november.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal