Duitsland wil gebruik cannabis legaliseren: komt er na einde aan de ‘Butterfahrt’ ook een einde aan de ‘Cannabisfahrt’?

Coffeeshop Sky in Roermond.  © John Peters

Venlo/Roermond/Kerkrade -

Duitsland wil het gebruik van cannabis legaliseren. Als dat doorgaat, gaan de Duitse gebruikers dan niet meer stiekem naar Limburg voor een jointje? Net zo min als ze nu de grens over komen voor diesel en boter?

Jos Bouten en Jimmy Leenders

Marcel uit Kaldenkirchen, pal over de grens bij Venlo, zet zijn fiets tegen de muur van coffeeshop Nobody’s Place in Venlo-Zuid. Hij is er naar eigen zeggen, samen met zijn vriend Ömer, bijna dagelijks te vinden. Dat kwam hem een keer duur te staan: hij kreeg een boete van 600 euro van de Duitse justitie vanwege het uitstapje naar de Venlose coffeeshop. „De Duitse justitie moet ook strafbare feiten in het buitenland vervolgen”, legt Marcel uit.

De kans dat hij nog een keer een boete krijgt in eigen land, is heel erg klein nu Duitsland het gebruik van softdrugs wil legaliseren. Hoe en wat, dat moet allemaal nog geregeld worden. Hoeveel gram is legaal? Hoe hoog mag het thc-gehalte (de werkzame stof) zijn? Krijgt Duitsland, dat altijd een enorme hekel had aan de Nederlandse coffeeshops omdat daar zijn jeugd volledig door zou worden verpest, in 2025 zelf van die gelegenheden? Of gaat de verkoop via de apotheek, waar ook over wordt gesproken?

Lees ook: Duitse regering bereikt akkoord over legalisering van cannabis

Wat doen Marcel en Ömer als de verkoop in hun vaderland niet langer verboden is? Thuisblijven, zeggen ze beslist. De twee vrienden gaan nu nog naar de coffeeshop omdat ze zeker weten dat ze daar geen gevaarlijke troep krijgen, verkopers op straat in Duitsland en Venlo vertrouwen ze niet. Voor de gezelligheid hoef je volgens de twee niet meer naar een Limburgse coffeeshop. De ervaren coffeeshopbezoekers constateren dat de Duitsers al wegblijven sinds het rookverbod in de horeca. Coffeeshops zijn meer afhaalcentra geworden dan plekken om gezellig te chillen.

Coffeeshop in Sittard. © Ermindo Armino

Nicole Wilbers, trouw bezoeker van coffeeshop Klein maar Fijn in het centrum van Venlo, denkt dat de Duitsers wel degelijk blijven komen om cannabis te kopen. „De Duitsers hebben het liefst zo heftig mogelijk spul, dat krijgen ze in Duitsland niet. Wij blowen voor de gezelligheid, de Duitsers niet, die liggen allemaal voor pampus.” Een beveiliger van Nobody’s Place die anoniem wil blijven bevestigt dat het thc-gehalte van cannabis in Duitsland lager is dan in Nederland. „Zelfs Duitsers die legaal in de apotheek medicinale wiet krijgen, komen naar Venlo. Dat spul daar werkt niet voldoende”, zegt hij.

Eigenaar Peter Hendriks van diverse koffieshops in Sittard en Roermond vindt de legaliseringsplannen van Duitsland prima. „Nu worden we rechts ingehaald, nota bene door de Duitsers. Dat is toch beschamend? In Duitsland was men van oudsher faliekant tegen drugs gekant. Nu lopen wij als Nederland achter de feiten aan.” 30 tot 40 procent van de klanten van Hendriks in Roermond komt uit Duitsland. Bang dat hij alle Duits klanten kwijtraakt, is hij niet. „Ik heb misschien straks wat minder inkomsten, maar dat is een bedrijfsrisico, daar kan ik goed mee leven. Maar veel van onze Duitse klanten gaan eerst shoppen bij de Designer Outlet. Die doen een combinatie-aankoop: ze kopen een spijkerbroek van Hugo Boss en kopen daarna een jointje in de coffeeshop.”

Coffeeshop Sky in Roermond © John Peters

Burgemeester Petra Dassen van Kerkrade, dat twee coffeeshops heeft die heel wat Duitse klanten hebben, verwacht dat de klandizie uit Duitsland zal verminderen. Ze is er nog niet uit of de Duitse plannen goed zijn. „De drugsgerelateerde overlast in Nederland bestaat parallel aan het circuit van de coffeeshops. Duitsland pakt het nu op een drastische manier aan, ze zetten een radicale stap en halen ons daarmee rechts in. Je haalt hiermee het criminele circuit mogelijk onderuit. Dat is goed, want wat er achter deze wereld schuilgaat, baart ons veel kopzorgen. De teelt leidt tot onveilige situaties in woonwijken, ook in onze gemeente. Maar aan de andere kant legaliseer je zo ook een product dat niet onschadelijk is. Ook die kant moeten we scherp in de gaten houden.”

De beveiliger van Nobody’s Place zegt dat Nederland al lang is ingehaald door andere landen, bijvoorbeeld Amerika. En nu rent Duitsland het ooit zo liberale Nederland dus mogelijk ook voorbij. „Als ze het daar goed aanpakken, gaan de Nederlandse gebruikers over twee of drie jaar naar Duitsland”, voorspelt hij.