Virologe Marion Koopmans uitgeroepen tot Venlonaar van het Jaar

Marion Koopmans. © ANP

Steyl -

Virologe Marion Koopmans is uitgeroepen tot Venlonaar van het Jaar.

Kitty Borghouts

De van oorsprong Steylse wetenschapper werd door meerdere mensen genomineerd voor die eretitel. Haar verdiensten voor de wetenschap en voor de maatschappij tijdens de coronacrisis deden de jury besluiten haar de titel toe te kennen.

Koopmans woont in Utrecht, maar „in haar diverse publieke optredens bleek dat zij nog altijd sterk verbonden is met de gemeente Venlo”, meldt de jury in de motivering van de benoeming. Bovenal is zij een vooraanstaand en leidend wetenschapper gebleken, oordeelt de jury.

Lees ook: Viroloog Marion Koopmans uit Steyl een van invloedrijkste Nederlanders: met een vleug punk dwars door het glazen plafond

Koopmans werkt voor het RIVM, maar is ook als adviseur betrokken bij de activiteiten van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Europese Commissie. „Ze vertegenwoordigt zowel de nationale als internationale wetenschapswereld die niet besluit, maar op basis van scenario’s de politiek en de maatschappij een aantal keuzes voorhoudt die in dringende of moeilijke tijden gemaakt zouden moeten worden”, stelt juryvoorzitter Toine Hazenbosch in de bekendmaking.

Koopmans volgt de kunstenaar Evert Thielen op, die de titel vorig jaar kreeg.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal