Niet eerder zo warm op 28 oktober

Ook op dit terras in het centrum van Valkenburg is het vrijdag genieten. © ANP

Het is vrijdag landelijk de warmste 28 oktober ooit gemeten. Om 12.40 uur werd het in Maastricht 22,8 graden, meldt Weeronline. Het oude record stond op 22,5 graden en werd in 2005 gemeten in Maastricht.

Redactie

Ook werd het officiële record, waarvoor de meting in De Bilt leidend is, verbroken. Daar werd het om 12.50 uur 19,8 graden.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting in Limburg

Het oude officiële record stond op 19,4 graden en werd ook in 2005 gemeten. Inmiddels is de temperatuur in De Bilt al boven de 20 graden uitgekomen, aldus het weerbureau.

Het wordt vrijdag op grote schaal 20 tot 23 graden en in Zuid-Limburg kan het plaatselijk zelfs 24 tot 25 graden worden. Mocht het inderdaad met 25 graden zomers warm worden, dan is dat een unicum zo laat in het jaar. Tot nu toe is de laatst gemeten zomerse dag in het jaar op 27 oktober. Dat was al in 1937. Toen werd het in Maastricht op die datum 25,2 graden.

Ook in het weekend is er kans op datum-warmterecords. De temperatuur blijft namelijk erg hoog voor de tijd van het jaar, met op grote schaal vaak 20 graden of meer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal