‘Absoluut dieptepunt: journalisten beschimpen en aanvallen is verwerpelijk en potentieel levensgevaarlijk’

Hoofdredacteur Bjorn Oostra. © Johannes Timmermans

Is Forum voor Democratie extreemrechts? Deze vraag is urgenter dan ooit nu de club van Thierry Baudet de radicaliseringsladder steeds verder opklimt.

Bjorn Oostra

Nieuw en absoluut dieptepunt is de wijze waarop FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren de confrontatie zocht met politiek verslaggever Merel Ek van Hart van Nederland. Omdat de journaliste een vraag stelde die Van Meijeren niet zinde, kwalificeerde hij haar als rioolrat, stapte hij met draaiende camera haar werkkamer binnen en nam hij heimelijk een gesprek op dat in de YouTube-serie getiteld Rioolratten Ontmaskerdwerd uitgezonden. Van Meijeren neemt met zijn actie voor lief dat zijn aanhangers andere maatregelen nemen die nog verstrekkender zijn dan die van hemzelf. Hij is dan ook direct verantwoordelijk voor de doodsbedreigingen aan het adres van de journaliste. Daarnaast heeft hij niet alleen de SBS6-verslaggeefster in gevaar gebracht, maar ondergraaft hij de journalistiek en daarmee ondermijnt hij de democratie.

Lees ook: Politiek worstelt na ‘rioolrat-actie’ van FvD-Kamerlid: ‘Verbod op partij gaat heel erg ver’

Van Meijeren maakt het beschimpen en aanvallen van journalisten tot de normaalste zaak van de wereld. Dat is in een steeds verder polariserende samenleving niet alleen verwerpelijk, maar potentieel levensgevaarlijk. De journalistiek speelt net als de politiek een belangrijke rol in onze parlementaire democratie. Door journalisten rioolratten te noemen, kan het evenwicht dat bepaalt hoe we in dit land met elkaar samenleven aan het wankelen worden gebracht.

Kamerlid Gideon van Meijeren. © ANP

Het is dan ook volkomen terecht dat de actie van Van Meijeren de nodige ophef heeft veroorzaakt en vol afschuw is bekritiseerd. Premier Rutte zei dat in een democratie journalisten hun werk moeten kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht. Nu dat niet langer mogelijk is, is de discussie over hoe om te gaan met Forum voor Democratie noodzakelijk.

Lees ook: Premier Rutte: nieuw dieptepunt Forum door intimidatie journalist

Dit belangrijke debat, zeker ook met het oog op de komende verkiezingen voor Provinciale Staten, ben ik deze week gestart met een rondgang langs chefs en politiek verslaggevers. Een enkeling vond het nog te vroeg Forum in de extreemrechtse hoek te duwen, terwijl een ander zei dat het niet nodig was Baudet en zijn volgelingen een stempel op te drukken. Beschrijf wat ze doen, wat ze zeggen, laat zien waar ze voor staan, luidde zijn advies. Daarmee wordt vanzelf duidelijk wat Forum voor een club is. De overheersende mening is dat er weliswaar grote zorgen bestaan over de wijze waarop FVD verder radicaliseert, maar dat we moeten uitkijken met het plakken van stempels. Uitlatingen van individuele partijleden kunnen gekwalificeerd worden als een openlijke poging de democratie omver te werpen, maar je kunt niet zeggen dat de hele club geweld wil gebruiken om politieke doelen te realiseren. Bovendien, zo bracht een collega in, kan het gebruik van het woord extreemrechts op een hinderlijke manier de verkeerde associaties oproepen.

Lees ook: Politiek Den Haag zoekt een handleiding hoe om te gaan met Thierry Baudet en zijn volgelingen in de Tweede Kamer

Wij drukken Forum voor Democratie – voorlopig – dus geen stempel op. Wel zullen wij in commentaren erop wijzen dat de partij bewegingen maakt die ondermijnend zijn voor de rechtsstaat en voor de onafhankelijkheid en veiligheid van de pers. Wij zullen die bewegingen vaststellen, onderzoeken en u, de lezer, informeren over onze bevindingen. Ook zonder etiketten zijn we maximaal waakzaam.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal