Horner vreest voor toekomst: ‘Deze straf kan ons kwart tot halve seconde per ronde kosten’

© Getty Images

MEXICO-STAD -

Christian Horner vreest dat de FIA-straf voor het overtreden van het budgetplafond in 2021 „verregaande gevolgen” voor zijn raceteam zal hebben.

Jack Martens

Dat vertelde de Red Bull Racing-teambaas vrijdag in een op eigen initiatief belegde persconferentie op het Autódromo Hermanos Rodríguez.

Lees ook: Red Bull Racing hard aangepakt voor overschrijden budgetplafond: miljoenenboete en minder ontwikkelingstijd

Draconisch

Volgens Horner is de straf van de FIA van ‘draconische’ omvang. „De gevolgen zijn gigantisch voor de auto van 2023 en 2024. Red Bull mag 10 procent minder tijd besteden in de windtunnel en minder gebruikmaken van andere aerodynamische tools. Mensen zeggen dat dat niet significant is. Ik noem het draconisch.” Omdat Red Bull Racing dit jaar de wereldtitel won bij de constructeurs krijgt het team sowieso al minder tijd in de windtunnel: slechts zeventig procent. In het geval van Red Bull is dat volgend jaar dus nog maar 60 procent terwijl het team dat tweede wordt in het kampioenschap 75 procent van de maximale capaciteit in de windtunnel mag gebruiken en het derde team 80 procent.

„Het is moeilijk in te schatten, maar dit kan ons 0.25 tot 0.5 seconde per ronde kosten”, vreest Horner. „Waarom we dan toch de straf hebben geaccepteerd? Dit duurt nu al zo ontzettend lang en als we er tegen in verzet zouden gaan, kan het nog eens twaalf maanden duren. Daar is niemand bij gebaat. Wat we aan tijd in de windtunnel hebben ingeleverd, is er bij het personeel alleen maar bijgekomen aan motivatie.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal