Weerrecords blijven sneuvelen in extreem zachte herfstweek: warmste 29 oktober ooit

Drukte op een terras in Valkenburg. © ANP

Weerrecord na weerrecord wordt verpletterd in 2022. Tot zes dagen toe was het record-heet in Nederland, inclusief deze zaterdag. Eén keer werd een datum-kouderecord genoteerd en ook veel andere records sneuvelden: zoals een record aantal warme dagen en de heetste Europese zomer ooit gemeten.

Marouscha van de Groep

Zaterdag was het voor de zesde keer dit jaar raak: nooit eerder was het op 29 oktober zo warm als nu, meldt WeerOnline. In Maastricht werd het om 14.00 uur precies 24 graden. Het oude record uit 2005 was 22,3 graden en werd eveneens gemeten in Maastricht. Ook het officiële landelijke record voor 29 oktober zal later op de dag worden gebroken. Daarvoor moet het in De Bilt warmer worden dan 19,7 graden.

Het jaar 2022 kende nog meer datum-warmterecords. Het eerste al op nieuwjaarsdag, toen 13,2 graden werd gemeten. Ook 22 maart, 14 augustus en 25 augustus waren de warmste sinds het begin van de metingen in 1901. Op die dagen werd het respectievelijk 19,6 graden, 32,2 graden en 32,6 graden in De Bilt. Het zachte herfstweer zorgde ervoor dat we naast deze zaterdag ook vrijdag al een record verbraken. Op 28 oktober werd de eerdere piek van 19,5 graden zelfs met een hele graad verpletterd (in het Engels: record shattering, wanneer het vorige record wordt verbroken met meer dan 1 graad).

Kouderecord

Voor het eerst in drie jaar werd in 2022 ook weer een datum-kouderecord genoteerd. Op 18 september werd het in De Bilt niet warmer dan 13,3 graden, waarmee het de koudste 18 september ooit werd.

Lees ook: Tropische temperaturen in heel Europa: zo abnormaal warm is het in andere landen

Naast de tot zes keer toe verbroken datumrecords, kende 2022 nog meer weerunicums. In Arcen werd een recordaantal warme zomerdagen gemeten: op 89 dagen werd het warmer dan 20 graden. Ondertussen ging de zomer van 2022 de boeken in als de heetste ooit gemeten, zo stelde het Europese onderzoeksinstituut Copernicus vast. De hoge temperaturen hadden ingrijpende gevolgen, zoals ernstige droogte en bosbranden waardoor landbouw en natuur forse schade opliepen.

Zondag

Volgens WeerOnline is het niet ondenkbaar dat ook zondag nog een datum-warmterecord sneuvelt. Dan kan de temperatuur in het zuidoosten van het land stijgen naar 22 graden. Het landelijk record voor 30 oktober is 22,6 graden (2005). Het kan dus opnieuw tot een datum-warmterecord leiden, maar de kans is kleiner dan zaterdag.

Bekijk hier onze weersverwachting voor de komende dagen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal