146 doden bij halloweenfeesten in Seoul

© ANP / AFP

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn zaterdagavond zeker 146 mensen om het leven gekomen door een enorme toeloop naar verschillende halloweenfeesten in een uitgaansgebied. Volgens berichten uit het land ging het onder meer in een smalle straat helemaal mis en werden mensen verdrukt en vertrapt nadat er paniek uitbrak. Nog eens 150 anderen raakten gewond.

Redactie

In de mensenmassa die zich had verzameld in de buurt van het Hamilton-hotel, in het uitgaansdistrict Itaewon, brak om nog onduidelijke redenen ineens grote paniek uit.

Behalve de doden vielen er in de chaos ook nog minstens 150 gewonden te betreuren; sommigen van hen zijn er slecht aan toe. Mogelijk loopt het dodental nog verder op. Veel mensen kregen een hartaanval en zijn ter plekke gereanimeerd, maakten de autoriteiten bekend. Onder de slachtoffers zijn ook buitenlanders.

Ademhalingsproblemen

Bij de hulpverleningsdienst kwamen in korte tijd meer dan 80 telefoontjes binnen over mensen met ademhalingsproblemen. In totaal werden 142 brandweerwagens en ambulances naar de drukke wijk gestuurd om de slachtoffers bij te staan. Zo’n vierhonderd agenten zijn op de been en nog eens 850 medici werden opgeroepen.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft een spoedberaad ingelast over de situatie. Burgemeester Oh Se-hoon, die op bezoek was in Europa, heeft zijn trip afgebroken en vliegt zo snel mogelijk terug naar Seoul. Naar schatting waren 100.000 mensen naar Itaewon gekomen om Halloween te vieren, voor het eerst na de coronacrisis zonder mondkapjes te dragen en afstand te houden.

Hoekstra noemt dodelijke afloop halloweenfeesten Seoul ‘tragedie’

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra laat weten geschokt te zijn door de dramatisch verlopen halloweenfestiviteiten in Seoul die tientallen mensen het leven heeft gekost. Voor zover bekend zijn er 146 mensen overleden door de enorme drukke toeloop bij de feesten.

Premier Rutte

„Het is een tragedie dat een onschuldige avond van halloweenfeesten zo abrupt dodelijk werd. Mijn gedachten gaan uit naar de Koreaanse families die vandaag dierbaren hebben verloren”, aldus Hoekstra op Twitter. Ook premier Rutte laat weten „geschokt en bedroefd” te zijn „door het nieuws van het tragische incident in Seoul dat het leven kostte aan zoveel Koreanen”.

Naar schatting waren 100.000 mensen naar het uitgaansdistrict Itaewon gekomen om Halloween te vieren, voor het eerst na de coronacrisis zonder mondkapjes te dragen en afstand te houden. Zaterdagavond brak er in die grote menigte paniek uit, wat leidde tot chaos. Mensen kregen daardoor een hartstilstand, raakten bewusteloos of ernstige ademhalingsproblemen. Naar schatting raakten er meer dan 150 mensen gewond.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal