Max Verstappen zet Mexico in vuur en vlam met zesde pole van het seizoen: ‘Geweldig om voor deze fans pole te pakken’

© Getty Images

MEXICO-STAD -

Max Verstappen heeft voor het eerst in zijn carrière pole-position veroverd op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Voor een uitzinnige menigte was hij in de slotfase de sterkste en wist hij beide Mercedessen voor te blijven.

Jack Martens

In Q1 begon Max Verstappen voortvarend. De Limburger voerde lange tijd de tijdenlijst aan. Dit tot groot genoegen van de Mexicaanse fans die hun held Sergio Pérez aanvankelijk niet thuis zagen geven. De thuisrijder kon zich niet nestelen tussen de toptijden, en dus besloten de fans zich dan maar massaal achter de Limburger te scharen. Verstappen moest uiteindelijk genoegen met de tweede tijd omdat aan het einde Lewis Hamilton er nog onderdoor ging. Pérez sloot de sessie af op plek zeven.

Marginale verschillen

In Q2 opnieuw een ijzersterk Mercedes. Net als in de eerste sessie was het Hamilton die de sessie als snelste afsloot, maar de verschillen waren dit keer marginaal. Zo moest Carlos Sainz op de tweede plaats slechts achtduizendste toegeven, George Russell op plek drie 13 duizendsten en Verstappen op zijn beurt 14 duizendsten. Pérez wist nu wel zijn fans in vervoering te brengen. De Mexicaan gaf 63 duizendsten toe op Hamilton, genoeg voor de vijfde tijd.

In het allesbeslissende laatste deel van de kwalificatie ontstond een duel om de vingers bij af te likken. Een tweestrijd tussen Red Bull Racing en Mercedes. De eerste slag werd uitgedeeld door Verstappen die in zijn eerste rondje een 1:17.947 noteerde. Daarmee was hij ruim een tiende sneller dan Russell die op zijn beurt een tiende rapper rond ging dan Pérez. Hamilton zag zijn tijd afgenomen worden vanwege het overschrijden van tracklimits.

Met nog drie minuten op de klok gingen de coureurs voor de laatste keer naar buiten. Verstappen wist opnieuw zijn tijd te verbeteren waarop zowel Mercedes als Ferrari zich stukbeet. Russell zal zondag vanaf plek twee starten, met Hamilton op drie en Pérez op vier. De grote verliezer was Ferrari dat met Carlos Sainz niet verder kwam dan plek vijf. Charles Leclerc moest het doen met een zevende tijd.

Verstappen was na afloop een tevreden man: „Het is geweldig om voor deze gepassioneerde fans pole te pakken. De run naar bocht 1 is lang dus we zullen morgen een goede start moeten hebben. Desalniettemin hebben we ook een goede auto voor de race. Ik kijk er naar uit.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal