Internationale militaire oefening kan geluidsoverlast veroorzaken

© ANP

Een internationale militaire oefening die drie weken duurt kan in grote delen van Nederland geluidsoverlast geven, zo waarschuwt Defensie.

Redactie

Aan de oefening Falcon Autumn doen 37 helikopters mee die laag mogen overvliegen. Ook wordt er geoefend met munitie en granaten, die voor knallen kunnen zorgen. In totaal nemen meer dan duizend militairen deel uit Nederland, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten.

Falcon Autumn is een training om internationaal voorbereid te zijn op grootschalige luchtlandingsoperaties. De Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikoptercommando zijn gastheer van de oefening, die maandag van start gaat en tot 18 november duurt. Er wordt gevlogen vanaf de Luitenant-generaal Bestkazerne in het Limburgse Vredepeel.

De militairen oefenen onder meer vanuit de lucht en vanaf de grond het aanleggen van een bruggenhoofd in vijandelijk gebied. Ook vliegen de Apache-gevechtshelikopters. Manschappen en materieel worden gedropt uit helikopters. In de laatste week van Falcon Autumn is er een grote gezamenlijke oefening bij voormalig vliegveld Valkenburg. Er wordt dagelijks getraind van 06.00 uur ‘s morgens tot middernacht, maar niet op zondag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal