Hute-te-tuut (77) over de spoedtandarts in Eindhoven

Ruth Schouwenberg. © Jos Verbong

Ruth Schouwenberg

en over Thierry en Lancelotje, over reptielen, rioolratten, bevers en wolven, over het vastlijmen op kunstwerken en tafels, over migrantenhuisvesting in ’t Ven, voedselbanken, slapen in de buitenlucht, asielbeleid, over de wat-interesseert-het-mij-überhaupt- documentaire over Hazes junior, over het WK voetbal in Qatar, rellen door voetbalfans of noemen we ze toch maar gewoon hooligans, overname Twitter door Elon Musk, terreurdreiging in Nigeria, Britse premiers die komen en gaan, over de mogelijke terugkeer van dwaze Donald, over Halloween en de clown met de kettingzaag, over protesten in Iran, over faillissementen, dalende woningprijzen, torenhoge inflatie, energiecompensatie, hoge winsten bij Vattenfall en consorten, over de supersnelle Max Verstappen en Jumbo, de superagressieve Glennis Grace en Jumbo, de witwassende Frits van Eerd en Jumbo, over Poetin die stopt met graandeal Oekraïne, die dreigt met kernwapens, die uithaalt naar het Westen, over de bevolkingsgroei in Nederland, personeelstekorten in alle sectoren, vogelgriep, corona en last but not least… good old Zwarte Piet.

Hè hè, da’s een lange titel voor een column, maar waarover ga ik nu schrijven? Er is zoveel aan de hand, je zou er bijna krankjorum van worden. Laat ik een paar onderwerpen aan de orde stellen.

We hebben in de gemeente Venlo 33 tandartsen, maar als we in het weekend kiespijn krijgen, moeten we naar de spoedpost in Eindhoven. Ik heb uitgeteld dat ik dan 3 uur en 33 minuten onderweg ben met mijn gewone fiets. Potdomme, het moet niet gekker worden, ik overweeg serieus om me binnenkort vast te lijmen in een of andere hoek van mijn tandartspraktijk.

En nu we het toch over de een of andere hoek hebben, het actiecomité Zwarte Piet = Zwart Verdriet is opgericht in 1994, hoe lang gaat deze discussie nog door? Natuurlijk, de slavernij was en is verwerpelijk, dat punt is gemaakt, maar zwart, wit rood of geel, laat dit kinderfeest eens zonder rellen plaatsvinden!

Onze hele geschiedenis bestaat uit vreselijke gebeurtenissen. Ooit waren er kannibalen die soortgenoten opvraten, Spanjaarden die in de 80-jarige oorlog onschuldige burgers martelden, Duitsers die massaal Nederland binnenvielen, moeten we daar eeuwig over blijven bakkeleien en excuses eisen? Ellende is er altijd en overal en zal ook altijd blijven, helaas. Moderne slavernij in Qatar, onderdrukte vrouwen, monddood gemaakte burgers, gekke wereldleiders, armoede, oorlog, een mens wordt er moedeloos van. Geneet dus van ’t laeve zolang este kins.

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal