Limburg ontsnapt aan versobering dienstregeling NS vanwege personeelstekort, intercity vanuit Heerlen sluit weer aan

© ANP

MAASTRICHT -

Vanwege het aanhoudende personeelstekort rijdt de NS vanaf maandag 7 november op een aantal trajecten met minder treinen. Limburg ontspringt de dans.

ANP/Redactie

Voor reizigers vanuit Heerlen valt er zelfs een kleine verbetering te melden: de intercity die doorrijdt tot Enkhuizen wordt vanaf december weer aangesloten op de tienminutentrein tussen Eindhoven en Amsterdam. Nu stopt deze intercity in Eindhoven, een versobering die begin dit jaar is ingevoerd.

Drukkere treinen

Reizigers dienen door het terugbrengen van de dienstregeling in het algemeen rekening te houden met drukkere treinen en mogelijk vaker overstappen. De waarschuwing geldt vooral in weekeinden en avonden. De beperkingen gelden voor de intercity’s tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal, tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal, tussen Alkmaar en Haarlem en tussen Schagen en Alkmaar. Ook op zo’n vijftien trajecten van sprinters wordt de dienstregeling versoberd.

Lees ook: De vijf hoofdpijndossiers die Wouter Koolmees als NS-topman zal treffen

Reisplanner

„Uiteraard doen we dit liever niet, maar de situatie maakt dat het niet anders kan en zo blijven we voorspelbaar. Toch kan het voorkomen dat treinen op het laatste moment uitvallen omdat het tekort aan personeel groter is dan verwacht. Plan je reis kort van tevoren in de reisplanner”, adviseert de vervoerder.

Eerder voerde de NS al een beperking in voor de dienstregeling op 22 intercity- en 20 sprintertrajecten. Dat leidde al tot een forse groei van het aantal klachten van reizigers, aldus belangenorganisatie Rover. In totaal kwamen daar in oktober 2650 klachten binnen. In september, normaal gesproken de drukste maand op het spoor, lag dat aantal op 1749. Het traject waar reizigers de meeste problemen ondervonden was tussen Zwolle en Utrecht. Ongeveer een kwart van de klachten ging over deze route.

Lees ook: Rover: nooit eerder zoveel klachten over NS in oktober

Rover

Rover vroeg de NS eerder maandag om het besluit om kortere treinen in te zetten te heroverwegen. „NS moet alles uit de kast halen om de problemen op te lossen. Eigen regels over hoe lang een trein mag zijn met een enkele conducteur moeten daarvoor worden losgelaten”, aldus een woordvoerder.