Braziliaanse president Bolsonaro legt zich neer bij nederlaag

© Reuters/De Telegraaf

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro legt zich neer bij zijn verkiezingsnederlaag. In een uiterst korte toespraak, de eerste na de verkiezingen van twee dagen geleden, zei hij echter niets over zijn verlies in de strijd met zijn rivaal, de linkse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva.

Redactie

Enkele uren eerder had de Braziliaanse minister van communicatie al laten weten dat de president de uitslag niet zou betwisten. Bolsonaro verloor de presidentsverkiezingen zondag nipt van Lula, met 50,9 tegen 49,1 procent van de stemmen.

Het was aanvankelijk niet duidelijk of Bolsonaro zijn verkiezingsnederlaag zou accepteren. In aanloop naar de stembusgang verklaarde de radicaal-rechtse politicus dat hij uitsluitend door verkiezingsfraude zou kunnen verliezen. Hij suggereerde dat hij zich niet zou neerleggen bij een nederlaag.

Bolsonaro-aanhangers hadden honderden wegversperringen in het hele land opgezet om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Maar de politie is bezig de blokkades te beëindigen.