D66 en CU clashen om stikstofuitspraak minister Adema

Minister Piet Adema. © ANP

De stikstofdiscussie in de coalitie staat weer op scherp na uitspraken over de 2030-doelstelling van de nieuwe landbouwminister Piet Adema (CU). D66 eist dat hij op zijn woorden terugkomt, maar volgens CU en het ministerie heeft Adema niks nieuws gezegd.

Redactie

De minister deed zijn uitspraken tijdens een boerenbijeenkomst in Drachten, opgetikt door Trouw. Adema zei daar dat Johan Remkes de stikstofdoelstelling, halvering van de uitstoot in 2030, in zijn rapport ‘sterk genuanceerd’ heeft. Hij omarmt de suggestie van Remkes om 2030 niet heilig te verklaren. „Dan zegt Remkes dat je niet dogmatisch moet zijn - dat het ook 2032, ’33 of ’34 mag worden. Ik was heel blij met die nuancering.”

De uitspraken van de CU-bewindsman schieten compleet in het verkeerde keelgat bij vooral D66, die vinden dat Adema de boeren nu naar de mond praat en het coalitieakkoord met deze uitspraken loslaat. „Deze gratis praatjes die oplossingen in de wielen rijden, staan uiteindelijk haaks op het draagvlak. Adema moet zijn woorden terugnemen”, zegt Kamerlid Tjeerd de Groot. „Anders heeeft hij een probleem.”

Woorden terugneemt

De irritatie over de uitspraken is hoog opgelopen, coalitie-Kamerleden van VVD, D66 en CDA praten er woensdagochtend ook met minister Adema over. VVD-Kamerlid van Thom van Campen vindt de uitspraken van Adema ‘gratis bier dat we allemaal wel in zaaltjes willen verkopen’. De VVD’er ‘denkt dat het nodig is’ dat Adema zijn woorden terugneemt.

CU-Kamerlid Pieter Grinwis laat weten dat er wat hem betreft niks aan de hand is. Adema’s uitspraken zijn volgens hem ‘gewoon in lijn met het advies van Remkes’: „Volgens mij zegt Piet Adema helder en nuchter waar we voor staan en willen gaan.”

Ook een woordvoerder van Adema houdt vast aan die lijn: „De minister heeft aangegeven dat hij het advies van Remkes opvolgt. Daarin staat ook dat het doel van 2030 vaststaat, maar met ijkmomenten in 2025 en 2028.”

Lees ook: Streep door bouwvrijstelling stikstof kan zorgen voor vertraging in de bouw