Het boek ‘Vastelaovesmonumente in Limburg’ is klaar, met kunst, cultuur en taal van Mook tot Eijsden en van Weert tot Vaals
De gezichten achter het boek: Hans Simons (links) en Leon Hamans bij het beeld van De Katers in Maasniel. — © Hans Simons en Leon Hamans
Het was een immens karwei, beamen de samenstellers, maar na vier jaar onderzoek, materiaal verzamelen, foto’s maken en teksten redigeren is het boek ‘Vastelaovesmonumente in Limburg’ klaar. Zondag wordt het rood-geel-groene naslagwerk gepresenteerd.
Leon Hamans uit Maasniel en Hans Simons uit Swalmen hebben in het boekwerk niet alleen meer dan tweehonderd carnavalsmonumenten beschreven, maar laten ook de ontstaansgeschiedenis, verhalen en rituelen van de bijbehorende verenigingen aan bod komen. En dit in het Nederlands én in het dialect van de plaats waar het monument staat. Zo is het boek ‘Vastelaovesmonumente in Limburg’ een staalkaart geworden van kunst, cultuur en taal in Limburg van Mook tot Eijsden en van Weert tot Vaals.
De presentatie vindt plaats op zondag 13 november om 11.11 uur in het Limburgs Museum in Venlo. Tot dan is dit boek nog met 11 euro korting te bestellen via www.vastelaovesbeeldeinlimburg.nl. Vanaf 20 november is ‘Vastelaovesmonumente in Limburg’ ook verkrijgbaar via de erkende boekhandels en kost het boek 33 euro.