Geen cel, wel tbs voor gruwelmoord op Heerlense Stephanie (33)

Op 1 februari 2022 werd de Heerlense Stephanie vermoord in Valkenswaard.  © ANP

De man die begin dit jaar zijn Heerlense vriendin Stephanie doodstak in een bed and breakfast in Valkenswaard, is woensdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Redactie

De Eindhovenaar verkeerde op het moment van zijn daad in een psychose en was niet toerekeningsvatbaar, zo oordeelden deskundigen. De rechtbank ging daarin mee en legde de man verplichte behandeling op.

Het Openbaar Ministerie had ook alleen tbs onder dwang en geen celstraf geëist tegen de 46-jarige Martien M., die zijn slachtoffer meermaals in de hals stak. De deskundigen die hem onderzochten verwachten dat een langdurige, intensieve en mogelijk levenslange behandeling in een gesloten kliniek nodig zal zijn.

Psychische problemen

Martien M. leerde de 33-jarige Stephanie vijf jaar geleden kennen in een GGZ-kliniek in Eindhoven, waar ze allebei behandeld werden aan hun psychische problemen. Ze kregen een relatie en ontvluchtten de instelling om aan het strenge regime te ontsnappen en meer samen te kunnen zijn. Na omzwervingen door de regio konden ze terecht in de B&B in Valkenswaard.

M. was al sinds zijn zeventiende verslaafd en kreeg in de GGZ-instelling antipsychotica die hem van zijn waanideeën afhielpen. In de B&B stopte hij met het gebruik daarvan. Daardoor kwamen de waanbeelden terug en kreeg hij de overtuiging dat ‘ze’ zijn vriendin kwamen halen. Om dat te voorkomen, moest hij haar doden. Hij leefde in de waan dat zijn vriendin ontvoerd, verkracht en als slaaf gebruikt zou worden. „Ze zou een heel zwaar en verschrikkelijk leven krijgen. Dat moest ik voorkomen.”

Psychose

De nabestaanden van het slachtoffer vinden dat het wel degelijk aan de man zelf te wijten was dat hij in een psychose belandde, omdat hij bewust zijn medicijnen niet meer nam. De deskundigen stellen echter dat de man een te beperkt inzicht in zijn handelen heeft om zoiets te zien aankomen. Ook als hij vrijkomt na een lange behandeling, kan de rechter bepalen dat M. onder streng toezicht blijft staan.

Lees ook: Vrees van familie vermoorde Heerlense Stephanie komt uit: ‘slechts’ tbs geëist voor gruwelmoord