Koudste Franse dorp heeft eerste vorstvrije oktober in 140 jaar

© ANP

Het dorpje Mouthe, dat officieel de naam mag dragen van koudste dorp van Frankrijk, meldt dat het in oktober voor het eerst in ruim 140 jaar niet heeft gevroren in het gebied.

Redactie

Mouthe ligt op een hoogte tussen 930 meter en 1450 meter in het Jura-gebergte, in het oosten van Frankrijk bij de Zwitserse grens. Het dorpje ligt op de bodem van een vallei tussen twee bergketens, waardoor de koude lucht er blijft hangen. Het microklimaat dat wordt gevormd door de bijzondere ligging leverde het dorpje de titel op van koudste dorpje van Frankrijk: op 13 januari 1968 zakte de temperatuur er tot min 36,7 graden. Volgens onofficiële metingen vroor het in januari 1985 zelfs 41 graden.

Gemiddeld komt het in Mouthe in oktober op achttien dagen voor dat de temperatuur op of onder het vriespunt ligt. Vorige maand was het voor het eerst sinds het begin van de metingen in 1880 dat het niet vroor in Mouthe, aldus een meteoroloog van Météo-France op Twitter. In heel Frankrijk verliep oktober overigens uitzonderlijk warm: zo werd het in de laatste week van oktober nog 31 graden in het zuidwesten en 23 tot 26 graden in het noorden van Frankrijk.