Handbalsters overtuigen bondscoach: ‘We gaan niet als underdog naar EK’

Bondscoach Per Johansson. © ANP / EPA

ARNHEM -

Bondscoach Per Johansson is aangenaam verrast door het hoge spelniveau van de Nederlandse handbalsters in de Golden League. „Ik dacht als underdog met de ploeg naar het EK te gaan, maar de verwachtingen zijn door het verrassend goede spel ineens een stuk hoger geworden. De buitenwereld heeft natuurlijk ook gezien hoe we van Noorwegen en Denemarken hebben gewonnen”, zegt de Zweed in aanloop naar het EK in Slovenië, Noord-Macedonië en Montenegro, dat voor Oranje zaterdag begint met een wedstrijd tegen Roemenië.

Redactie

Oranje won afgelopen week overtuigend van wereldkampioen Noorwegen (27-19) en drievoudig Europees kampioen Denemarken (26-25) in de Golden League. Vooral de zege op de Noorse ploeg in Stavanger maakte indruk op de bondscoach. „Het was fantastisch om te zien”, zegt Johansson. „Ik ben positief verrast door de progressie die de ploeg in een maand tijd heeft gemaakt. Maar ik besef ook dat de Golden League een oefentoernooi was. Dan is de druk toch minder groot. Op het EK spelen we acht wedstrijden in zestien of zeventien dagen en elke wedstrijd gaat het erom. Dat is een groot verschil. Het is nu mijn taak de ploeg kalm te houden en vertrouwen te geven.”

Waslijst

Een maand geleden was Johansson heel wat minder optimistisch door de waslijst aan ervaren internationals die hij niet tot zijn beschikking heeft voor het EK. Hij mist de lang geblesseerde

Per Johansson © ANP / EPA

Danick Snelder en Larissa Nusser en kan vanwege zwangerschappen geen beroep doen op Lois Abbingh en Tess Wester. Hij vreesde bovendien Dione Housheer door een handblessure kwijt te raken. „Ik heb bij aanvang van de oefenstage een belangrijk gesprek gevoerd met de selectie. We besloten om het niet meer te hebben over de speelsters die er niet bij zijn. Dat heeft gewerkt, want andere speelsters zijn opgestaan en hebben hun kans gepakt om zich te laten zien. Ik heb met genoegen die ontwikkeling gezien.”

Geleverd

Zo zag de ervaren coach dat Yara ten Holte zich als een topkeepster presenteerde en dat vedette Estavana Polman opleefde. „Zij heeft zich heel goed hersteld van die zware knieblessures en ik kan haar nu op verschillende manieren inzetten. Heel mooi om te zien dat ze echt een goede teamspeelster is. Ik eiste ook leiderschap van speelsters als Angela Malestein, Kelly Dulfer, Inger Smits en Laura van der Heijden en ze hebben allemaal geleverd.”

Lees ook: Handbalinternational Inger Smits is zoekende: ‘Het lucht op als ik mezelf push om te zeggen: het gaat even niet zo goed met me’

Nederland speelt in de groepsfase na Roemenië tegen Noord-Macedonië en Frankrijk. De eerste drie uit de poule van vier gaan naar de hoofdronde, maar de punten tellen door. Op het vorige EK in 2020 eindigde de ploeg als zesde. Daarvoor was er brons in 2018 en zilver in 2016.