Vijf aanhoudingen voor handel in honderden coronabewijzen

De politie heeft woensdag vijf mensen opgepakt voor de handel in honderden coronabewijzen. Het gaat om vier mannen en een vrouw tussen de 22 en 37 jaar. Zij worden ervan verdacht tientallen tot honderden valse coronabewijzen per persoon te hebben verhandeld. In totaal verdienden zij hiermee naar schatting vele tienduizenden euro’s, aldus de politie.

Redactie

De politie arresteerde eind vorig jaar vijf mensen die als extern ingehuurde medewerkers van de GGD op Schiphol valse coronabewijzen zouden hebben aangemaakt en verkocht. Met deze QR-codes konden mensen die mogelijk corona hadden, zich niet wilden laten testen of niet gevaccineerd waren toch toegang krijgen tot veel openbare plekken. Een van de gearresteerden maakte gebruik van meerdere tussenhandelaren, waarna de vijf nieuwe verdachten bij de politie in beeld kwamen.

Deze tussenhandelaren stuurden via WhatsApp BSN-nummers en geboortedata van mensen die een coronabewijs wilden hebben naar de uitzendkrachten die werkten bij de GGD. Die maakte vervolgens een QR-code voor de tussenhandelaar om te verkopen. Op deze manier verhandelden de vijf verdachten tientallen tot honderden codes per persoon, voor honderden euro’s per code.De politie heeft ook acht woningen doorzocht in De Rijp, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Utrecht. Er wordt nog uitgekeken naar drie andere verdachten die te maken hebben met de coronabewijzenhandel. Zij verhandelden waarschijnlijk op kleinere schaal QR-codes.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.