Twee maanden cel voor klimaatactie Meisje met de parel

Drie aanhoudingen bij Mauritshuis na klimaatactie bij Meisje met de parel van Vermeer. © De Limburger

Twee mannen die vorige week een klimaatactie hielden bij het beroemde schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis krijgen twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, opgelegd van de rechtbank in Den Haag.

RedactieBron: ANP

Het gaat om activist Wouter M., die zijn hoofd vastplakte aan het schilderij, en om Pieter G. Hij filmde de actie. Het schilderij achter het glas raakte niet beschadigd, maar de lijst en de achterplaat wel.

De rechter vond de vernieling bewezen en zei ook dat de actie voor veel mensen „schokkend” was. „Iedereen kan zich iets voorstellen bij de kwetsbaarheid van zo’n schilderij en het feit dat het mogelijk verloren had kunnen gaan als het verkeerd was gelopen.” Wel liet ze meewegen dat ze met haar straf niet elk initiatief tot demonstreren wilde ontmoedigen. „In dat spanningsveld bevind ik me.”

Lees ook: Drie aanhoudingen bij Mauritshuis na klimaatactie bij Meisje met de parel van Vermeer

Het Openbaar Ministerie eiste woensdag tijdens de zogeheten supersnelrechtzitting vier maanden cel tegen het duo, waarvan twee voorwaardelijk. De officier van justitie rekende het de mannen aan dat de actie erg verkeerd had kunnen aflopen. „We hebben het over eeuwenoude kunst.” De schade aan de lijst en achterplaat is uiteindelijk beperkt gebleven tot 2000 euro.

Volgens M. had hij van tevoren goed uitgezocht of zijn actie het schilderij van Johannes Vermeer in gevaar zou brengen. Hij was er naar eigen zeggen „vrij zeker van” dat dit niet zou gebeuren, legde hij aan de rechter uit. Zo onderzocht hij of de glasplaat het hele schilderij bedekte en gebruikte hij naar eigen zeggen ook niet de volledige hoeveelheid lijm die in de tube zat. G. op zijn beurt ontkende dat hij wist wat er zou gaan gebeuren. Hij zei dat hij aan het filmen was voor een schoolproject. De rechter liet weten het verhaal van G. niet te geloven.

Extinction Rebellion liet weten solidair te zijn met de activisten. Meerdere aanhangers kwamen woensdag naar de rechtbank om voor de deur te demonstreren en de zitting bij te wonen.

M. is een in België bekende klimaatactivist. Hij verstoorde eerder al de Ronde van Vlaanderen door het parcours op te rennen tijdens de eindsprint. Een derde verdachte van de actie, die zijn hand tegen het achterpaneel plakte en een rode vloeistof uitgoot over M., ging niet akkoord met een supersnelrechtzitting. Zijn zaak zal vrijdag worden behandeld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal