Slager Crist Coppens gaat varken uitbenen in museum De Locht

De slager demonstreert zijn ambacht. © Museum De Locht

Melderslo -

November is van ouds her de slachtmaand. Slager Crist Coppens komt volgende week zondag een varken uitbenen in openluchtmuseum De Locht in Melderslo.

Marcel van Lier

Vroeger waren de vrouwen er maar druk mee. Aan hun was de taak om al dat vlees te verwerken om het langer te kunnen bewaren. Er werd gekookt, gebraden en geweckt. Alles van het varken werd gebruikt. Van het bloed maakten ze balkenbrij. Gemalen vlees ging in schoongemaakte darmen om zo te verwerken tot allerlei soorten worst.

Hammen en spek werden eerst in de pekel gelegd. Het spek werd vervolgens in doeken gewikkeld om te drogen. De hammen hing men in de schouw waardoor ze een rooksmaak kregen. In de keuken van de museumboerderij kunnen bezoekers de hammen zien hangen, in de kelder staan weckflessen gevuld met vlees.

De demonstraties op 13 november zijn in de middaguren. Bezoekers mogen helpen bij het worstmaken, een stukje balkenbrij proeven en proberen het gewicht van het varken te raden.

Kijk voor meer informatie en openingstijden staan op de website van het museum.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal