‘Ik ben verheugd met de aandacht van Roemer voor het project burgers te stimuleren meer kennis van regionaal nieuws te nemen’

Hoofdredacteur Bjorn Oostra. © Johannes Timmermans

In de regel ben ik faliekant tegen gesubsidieerde journalistiek. Een goed renderend mediabedrijf moet niet de hand bij de overheid willen ophouden.

Bjorn Oostra

Als wij onderzoeksjournalistiek belangrijk vinden, financieren we dat uit eigen middelen. En als wij het onze taak vinden om alle gemeenten in Limburg op de voet te volgen, betalen wij de journalisten die dat doen helemaal zelf. Daarvoor hebben wij geen hulp nodig. U bent onze abonnee en ú maakt in belangrijke mate onze journalistiek mogelijk. Hoewel wij al twee decennia met dalende inkomsten te maken hebben en veel geld moeten investeren in een nieuwe digitale toekomst, gaat het ons nog steeds relatief goed. Dankzij uw steun kunnen wij de krant maken die wij graag willen maken. Dat doen we al 176 jaar en ik ben ervan overtuigd dat we dat ook zonder subsidies nog heel lang kunnen doen.

Lees ook: ‘Absoluut dieptepunt: journalisten beschimpen en aanvallen is verwerpelijk en potentieel levensgevaarlijk’

Op deze stelregel is één uitzondering mogelijk: alleen als private partijen het laten afweten, kan gemeenschapsgeld worden ingezet. Wat mij betreft geldt dit voor het project ‘De krant van mijn buurvrouw’. Met een aantal geëngageerde partijen bekijken wij momenteel hoe wij bewoners van oude volksbuurten in Heerlen -weer- toegang tot gecontroleerde informatie kunnen geven. De achterliggende gedachte is: als mensen in de krant lezen over hun woon- en leefomgeving vergroot dat hun maatschappelijke betrokkenheid en dat kan uiteindelijk leiden tot een hogere opkomst bij verkiezingen en tot een versterking van de democratie. Als krant voelen wij het als onze maatschappelijke plicht mee te helpen de kloof te dichten tussen mensen die geïnformeerd zijn en zij die dat niet zijn. De belangrijke eerste stap die gezet moet worden is het herstel van vertrouwen. Mensen moeten weer het gevoel krijgen dat de krant er voor hen is. Zij moeten een journalist kunnen aanklampen als er iets speelt dat hen raakt, in plaats van denken dat wij hun vijand zijn.

In mijn ogen lukt dat alleen als wij onze ivoren toren verlaten en een redactielokaal in, in dit geval, Heerlen-Noord openen. Het zou mooi zijn als wij op die manier een groot aantal mensen kunnen bereiken die nu voor hun nieuwsvoorziening afhankelijk zijn van sociale media. Helaas kunnen wij de kosten die hiermee gemoeid zijn niet alleen dragen. Omdat het maatschappelijk belang van dit project groot is en het zonder hulp niet van de grond kan komen, is een duwtje in de rug van de overheid meer dan gewenst. Niet om ons een handje te helpen, maar om een groot maatschappelijk vraagstuk op te lossen.

Lees ook: Gaan meer mensen stemmen wanneer ze de krant lezen? Dat is het onderzoeken waard, vindt hoofdredacteur Bjorn Oostra

Ik ben dan ook zeer verheugd dat in het plan van gouverneur Emile Roemer om de bestuurscultuur in Limburg te verbeteren, aandacht is voor ons project. Hij wijst in het stuk dat deze week naar Provinciale Staten is gestuurd op het belang van de krant. Een van de manieren om het vertrouwen in het bestuur en de democratie te herstellen is, schrijft Roemer, ‘door burgers te stimuleren vaker kennis te nemen van het regionale nieuws’. Roemer kondigt aan met ons hierover in gesprek te willen. Het spreekt voor zich dat ik die uitnodiging van harte aanneem. Want, zoals gezegd, om het project van de grond te tillen moeten we alle mogelijkheden onderzoeken. En moeten we zelfs openstaan voor een beetje hulp van de overheid.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal