Celstraf voor derde verdachte klimaatactie Mauritshuis

Drie aanhoudingen bij Mauritshuis na klimaatactie bij Meisje met de parel van Vermeer. © De Limburger

De derde verdachte van de klimaatactie bij het beroemde schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis is vrijdagmiddag door de politierechter in Den Haag veroordeeld tot twee maanden celstraf, waarvan een maand voorwaardelijk.

Redactie

David S. (45) uit Dendermonde gooide vorige week donderdag een blik rode namaaksoep over activist Wouter M. heen. Ook voerde hij het woord en lijmde zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het meesterwerk is bevestigd, terwijl M. zijn hoofd vastplakte aan de glasplaat van het schilderij. Een andere verdachte filmde de actie.

De opgelegde celstraf is gelijk aan de strafeis van de officier van justitie en aan de straffen die afgelopen woensdag aan de twee medeverdachten zijn opgelegd.

Derde verdachte van klimaatactie Mauritshuis heeft spijt

David S. heeft vrijdagmiddag in de rechtbank spijt betuigd. „Ik heb er wel spijt van omdat ik daarmee een grens heb overschreden. Dat is niet wie ik echt ben”, zei hij. David S. gooide vorige week donderdag een blik rode namaaksoep over activist Wouter M. heen. Ook voerde hij het woord en lijmde zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het meesterwerk is bevestigd, terwijl M. zijn hoofd vastplakte aan de glasplaat van het schilderij. Een andere verdachte filmde de actie.

Openlijk geweld

„De handelingen van de verdachten om zich vast te plakken aan een meesterwerk en het schilderij te besmeuren met een rode substantie, hebben niets te maken met het demonstratierecht. Het recht op demonstratie eindigt waar openlijk geweld in een museum begint”, zei de aanklager.

De actie heeft volgens de officier geleid tot grote onrust in de maatschappij over de veiligheid van cultureel erfgoed. „Het had ook ontzettend mis kunnen gaan. We hebben het over eeuwenoude kunst. Verdachten hebben een enorm risico genomen.”

S: „Ik ben doordrongen van de ernst van de klimaatcrisis. Ik heb gemeend om de klimaatcrisis hiermee in het maatschappelijk debat te zetten. Ik wilde iets verbeteren daarmee. Ik hoop dat ik de kans krijg om goed te maken wat ik gedaan heb.”

Namaaksoep

S. vertelde zorgvuldig te werk te zijn gegaan. „We hebben ons ervan vergewist dat we het schilderij niet zouden beschadigen. Ik heb er zelf voor gezorgd dat de namaaksoep niet schadelijk was. Het was water en een natuurlijke kleurstof, om er zeker van te zijn dat we geen schade zouden maken.” Hij noemde de actie „een daad van politiek protest”.

Het schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer raakte niet beschadigd, maar de lijst en de achterplaat wel.

S. zit nu meer dan een week in voorarrest. „Inmiddels moet mijn cliënt vrezen voor zijn baan”, zei zijn advocaat Willem Jebbink in zijn pleidooi. „Hij zegt nu: ‘Eens, maar nooit weer’. Hij zal zich niet meer inlaten met acties van dit kaliber.” Jebbink zei dat de actie vreedzaam was en puur was gericht op het creëren van een schokeffect. De actie valt in zijn visie onder de vrijheid van demonstratie.

Lees ook: Man die hoofd vastplakte aan Meisje met de parel in beroep: ‘Celstraf te hoog’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal