Internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen

© ING Image

Haelen
Silke van Deelen

De jaarlijkse internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen vindt donderdag 17 november voor de 22e keer plaats.

De herdenking vindt ieder jaar plaats op de donderdag die het dichtst bij de bevrijdingsdatum van het Leudal (16 november) ligt. Het is nu 78 jaar geleden dat het Leudal werd bevrijd. In de loop van de jaren is deze herdenking uitgegroeid tot een groots internationaal gebeuren en een van de grootste herdenkingen in Nederland. Ook dit jaar zijn er enkele hoogbejaarde veteranen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te gast, evenals diverse hoogwaardigheidsbekleders onder wie de ambassadeurs van Tsjechië en Nieuw- Zeeland.

Sinds de oprichting van het unieke Monument van Verdraagzaamheid in maart 2001 wordt de plechtigheid georganiseerd door de Stichting Herdenkingsmonument Militairen in samenwerking met de gemeente Leudal. In de afgelopen jaren is de Stichting door intensief onderzoek in binnen- en buitenland erin geslaagd ongeveer 250 gesneuvelden een gezicht te geven. Tijdens de herdenking worden de foto’s van deze gesneuvelden, die op metalen bordjes zijn afgedrukt, op een prominente plek in de omgeving van het monument geplaatst om hen, speciaal op de dag van de herdenking, een gezicht te geven. Ook probeert de organiserende Stichting een brug te maken naar de toekomst door jongere veteranen bij de herdenkingen te betrekken.

De herdenking start om 14.00 uur en vindt plaats aan de Roggelseweg 58 in Haelen.

Meer informatie staat op monumentoftolerance.com.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal