Starters krijgen hulp: ‘40 miljoen euro in fonds dat koopsom huis lager maakt’

© Hollandse Hoogte / David Rozing

Starters die zich geen koopwoning kunnen veroorloven worden op weg geholpen met een nieuwe fonds. VVD, D66 en ChristenUnie steunen een voorstel van het CDA om daar 40 miljoen euro voor uit te trekken.

Redactie

Dat geld moet worden gestort in het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Dat fonds moet een steuntje in de rug zijn voor starters die maar lastig aan een, vaak te dure, koopwoning kunnen komen.

Het fonds verstrekt aan de koper een korting van maximaal 75.000 euro op de marktwaarde van een nieuwbouwwoning. De koopsom wordt daardoor lager, waardoor de huizen betaalbaar moeten worden voor kopers met een middeninkomen. De korting moet uiteindelijk wel worden terugbetaald, als de woning wordt verkocht.

Gestegen huizenprijzen

Het doel van de indieners is om een regeling voor starters op te tuigen, zonder dat woningprijzen verder worden opgedreven. Door de sterk gestegen huizenprijzen is het voor koopstarters met een middeninkomen onwaarschijnlijk dat zij op korte termijn een geschikte eerste koopwoning kunnen betalen, redeneren woordvoerders de coalitiepartijen.

Het voorstel sluit aan bij het coalitieakkoord, waarin is afgesproken meer te doen om starters aan een koopwoning te helpen.

Lees ook: Duwtje in de rug voor starters op woningmarkt: vijf vragen en antwoorden over nieuw fonds in 2023