Column: Inspiratie gezocht!

‘Gezocht: nieuwe collega!’ ‘Wij zoeken jou!’ ‘Kom jij ons team versterken?’ Dagelijks kom ik dit soort kreten tegen. Achter op auto’s, op spandoeken aan hekken van bedrijventerreinen en op metershoge reclameborden. Dat laatste is nog erger, want ondernemers betalen daar grof geld voor. Het is personeel werven uit de tijd dat er nog miljoenen werklozen waren. Dat mensen stonden te springen om een baan. Maar die tijd ligt toch echt ver achter ons.

Ramon Niessen

Dat je nieuwe collega’s zoekt, is een totaal overbodige boodschap. Want iedereen zoekt personeel. De krapte op de arbeidsmarkt is zo hard opgelopen, dat inmiddels alle beroepsgroepen met tekorten kampen, zo berichtte het UWV onlangs. In plaats van ‘Gezocht: nieuwe collega’ kun je daarom beter een groot spandoek ophangen met de tekst: ‘Gezocht: inspiratie’. Want die heb je overduidelijk nodig om personeel te werven.

 

Nou is die inspiratie niet zo moeilijk te vinden. Er zijn voldoende partners in de arbeidsmarkt die je als bedrijf graag (praktisch) op weg helpen. Bovendien zijn er genoeg collega-bedrijven met inspirerende voorbeelden. Zij zetten hun eigen medewerkers succesvol in om collega’s te werven, houden meeloopdagen, organiseren events, geven gastcolleges op mbo of hbo of pakken de werving samen met andere bedrijven en partners op.

 

Laat zien wie je bentEn dan is er nog iets. In plaats van te roepen ‘we hebben je nodig’, kun je beter vertellen wat je me te bieden hebt. Zoals een baan, ongeacht of je wel of niet het juiste diploma hebt. ‘Wij leiden je wel op.’ Een vast contract. Ontwikkelmogelijkheden. Stel een bedrijfs-cv op, laat zien wie je bent en welke uitdagingen je hebt en nodig mensen uit.

 

Personeelswerving anno 2022 vraagt nu eens echt om een heel andere aanpak. Het vraagt om omdenken. Dus kom je onderweg ook oproepen van de strekking ‘Wij willen jou’ tegen? Maak een foto en mail die naar me. Ik zal contact opnemen met het betreffende bedrijf. Eens kijken of ze wat inspiratie kunnen gebruiken.

 

Ramon Niessen, directeur Leo Loopbaanramon@leoloopbaan.nl