Lezing over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Peel en Maas

© Museum Peel en Maas

Helden
Silke van Deelen

Museum Peel en Maas houdt op dinsdag 15 november een lezing over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Limburg en Peel en Maas.

In de lezing gaan historici en reisbegeleiders Hans Koningsveld en Rolf Beeker in op de aanleiding en oorzaken van de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens vertellen ze over de sporen van deze oorlog in Nederland en met name in Limburg en Peel en Maas. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn nog overblijfselen terug te vinden van de Eerste Wereldoorlog, ondanks dat ‘wij’ destijds niet mee hebben gevochten. Zo vluchtten in oktober 1914 een miljoen Belgische burgers en soldaten naar Limburg en de rest van Nederland. In Peel en Maas ontstonden grote smokkelroutes in de directe grensgebieden van België en Duitsland. De Belgische generaal Jules Wolters vestigde zich in 1917 in Kessel en het boerenbedrijf van de familie Ghielen wist na de oorlog hun vervoersbedrijf op te zetten.

De lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur, met halverwege een korte pauze. Inloop is vanaf 19.30 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije inloop, reserveren is niet nodig en de toegang is gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal