FNV eist loonsverhogingen van 14,3 procent, gelijk aan inflatie

© ANP

Den Haag -

Vakbond FNV wil dat de cao-lonen volgend jaar met 14,3 procent worden verhoogd om de koopkracht van mensen op peil te houden. Dat is gelijk aan de inflatie over de maand oktober.

onze verslaggever

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdagochtend bekend dat de inflatie vorige maand iets is teruggelopen vergeleken met september, tot 14,3 procent. Dat is nog steeds erg hoog. De forse prijsstijging komt met name door het duurder worden van voedsel (gemiddeld 14 procent in een jaar tijd) en energie (173 procent), al voelt niet iedere burger dat even hard. Zo worden de prijsstijgingen van bijvoorbeeld gas en elektriciteit gemeten aan de hand van nieuw afgesloten contracten, terwijl mensen met een langlopend contract, bijvoorbeeld afgesloten voor het begin van de oorlog in Oekraïne, nog een stuk minder betalen. Ook kleding en motorbrandstoffen stegen weer in prijs: respectievelijk met 9,4 en 7,5 procent.

De FNV vindt dat automatische prijscompensatie in alle cao’s ingevoerd zou moeten worden, „zodat mensen voortaan standaard kunnen rekenen op behoud van hun koopkracht”.

‘Flinke loongolf’

De vakbond stelt dat de inflatie ongekend hoog is en dat daarom „een flinke loongolf bittere noodzaak” is. „Gelukkig kunnen veel bedrijven dat ook betalen.” Daarbij wijst de FNV op de schaarste van werknemers. „We hebben het momentum: er is schaarste. Mensen lopen weg als ze elders meer kunnen verdienen”, vervolgt de organisatie.

‘Onverstandig’

„Er is geen one-size fits-all-looneis te plakken op alle cao’s”, reageren VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke verklaring. Daarbij stellen ze dat „dit soort structurele hoge looneisen in de huidige onzekere economische situatie niet helpen.”

Volgens de werkgeversorganisaties moet er per cao bekeken worden wat verstandig en realistisch is. „Zeker in de huidige uitdagende tijden waarin sommige sectoren het zwaar hebben en de hoge prijzen maar beperkt krijgen doorberekend.” Automatische prijscompensatie noemen de werkgevers onverstandig, net zoals veel economen dat doen.