Kerncentrale Tihange onder verhoogd toezicht

De kerncentrale Tihange. © ANP

De Belgische nucleaire toezichthouder heeft de kerncentrale Tihange in de provincie Luik vorige maand onder verhoogd toezicht geplaatst omdat de veiligheidscultuur er niet op niveau is.

Redactie

Dat hebben vertegenwoordigers van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gezegd in het parlement.

„Recentelijk zijn er nog een aantal kleine voorvallen geweest. Elk op zich waren die niet te dramatiseren, maar voor het FANC zijn ze niet toelaatbaar in een kerncentrale”, zei An Wertelaers, directeur van de afdeling Inrichtingen en Afval bij het agentschap. „We zijn daar streng op. We zijn overgegaan tot een systeem van verhoogd toezicht.” Dat loopt sinds half oktober en geldt voorlopig tot februari volgend jaar.

Risico’s

Het verhoogde toezicht houdt in dat de inspecties zijn opgevoerd. De regulator ziet met name extra toe op de correcte toepassing van procedures en gaat ook voor bepaalde activiteiten na of het personeel goed nadenkt over de risico’s bij handelingen. Het is volgens FANC-expert Frederik Van Wonterghem „een maatregel die we niet vaak toepassen, maar we doen het wel indien nodig”.

Al in 2015 hekelde de toezichthouder na een reeks technische incidenten dat er een soort „zelfgenoegzaamheid” heerst op het terrein van de kerncentrale als het om veiligheid gaat. Dat probleem is volgens Wertelaers nog niet verdwenen.

Tihange ligt ruim 60 kilometer ten zuidwesten van Maastricht.