Rutte verlaat vroegtijdig fractievergadering VVD: ‘Ik vind de instroom asielzoekers te hoog’

Rutte verlaat vroegtijdig fractievergadering VVD: ‘Ik vind de instroom asielzoekers te hoog’. © De Telegraaf

Premier Rutte heeft na een urenlange vergadering bij de VVD-fractie maar weinig losgelaten over hoe zijn partij worstelt met de eventuele invoering van de asieldwangwet.

RedactieBron: Telegraaf

Volgens Rutte is er vooral gesproken over de hoge aantallen migranten en asielzoekers die ons land binnenkomen. „De discussie ging niet eens zozeer over de spreidingswet”, aldus de minister-president.

VVD’ers vertelden eerder dat de fractie onder hoogspanning staat, maar volgens Rutte is er ’geen crisis’, zei hij na de marathonsessie op de VVD-burelen. Volgens Rutte was er sprake van een ’zeer goede maar ook indringende vergadering’.

Lees ook: VVD zet zichzelf op scherp in asielkwestie

Rutte werd naar de fractie geroepen nadat de VVD-fractie afgelopen weekeinde niet in kon stemmen met de ’dwangwet’ om asielzoekers verplicht op te vangen in meer gemeenten. „Het ging vooral over de hoge aantallen van de asielinstroom”, aldus Rutte. „Die aantallen zijn inderdaad te hoog.”

Andere coalitiepartijen willen dat de wet wel aangenomen wordt, zo lieten ze dinsdag opnieuw weten. Of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag. „De VVD-fractie vergadert daar nog verder over”, aldus Rutte. Hij zegt ook dat er ’heel veel kan’ om de instroom te beperken. Maar welke maatregelen dat zijn, daarover kon hij nog niets zeggen. „Maar ik vind die aantallen ook te hoog.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal