VVD steunt asielwet, nieuwe confrontatie met achterban wacht

VVD steunt asielwet, nieuwe confrontatie met achterban wacht. © De Telegraaf

De VVD is opnieuw door de pomp gegaan en stemt in met de veelbesproken dwangwet waarmee gemeenten gedwongen kunnen worden asielzoekers op te vangen.

Redactie

Dat meldt fractievoorzitter Sophie Hermans na een crisisoverleg waarbij ook premier Mark Rutte moest aanschuiven.

Daarmee wacht de partij een nieuwe confrontatie met de VVD-achterban. Leden hebben aangekondigd tijdens het komende congres met plannen te komen om de wet te blokkeren.

Stevig gesprek

Volgens Hermans is premier en partijvoorman Mark Rutte ‘heel stevig doorgezaagd’ over de instroom van asielzoekers. „We hebben een pittige fractie gehad en een stevig gesprek gevoerd”, aldus Hermans. „Zowel met Mark als fractie onderling.”

„We hebben Mark doordrongen van onze zorgen over de instroom”, zegt de VVD-fractievoorzitter. „We hebben hem vragen gesteld over wat nu zijn inzet is om die instroom naar beneden te brengen. Zijn antwoorden hebben ons voldoende vertrouwen gegeven dat hij daar als VVD-leider voor ons mee aan de slag gaat. Dat maakt dat de VVD-fractie ondanks een aantal bezwaren de spreidingswet kan steunen.” Volgens Hermans is het ’kernpunt’ van de wet dat asielzoekers ’eerlijk verdeeld worden’. „Dat kernpunt steunt de fractie van het begin af aan.”

Rutte verlaat vroegtijdig fractievergadering VVD: ‘Ik vind de instroom asielzoekers te hoog’. © De Telegraaf

Geen maatregel

De VVD-fractievoorzitter kan echter geen enkele maatregel noemen die wordt ingezet om de instroom te beperken. En ook geen termijn waarbinnen die moet worden ingevoerd. „Maar mijn geduld is niet eindeloos, dus de VVD-fractie zit er bovenop.”

Het is niet voor het eerst dat de VVD - ondanks grote bezwaren - toch akkoord gaat met een asieldeal. Zo moest de fractie eind 2020 accepteren dat honderd vluchtelingen uit kamp Moria naar Nederland kwamen. Een jaar eerder werd het kinderpardon uitgebreid, terwijl de VVD-fractie aanvankelijk niet wilde dat de groep van zo’n zevenhonderd asielkinderen in Nederland mocht blijven.

Lees ook: Rutte verlaat vroegtijdig fractievergadering VVD: ‘Ik vind de instroom asielzoekers te hoog’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal