Kamer vertimmert energietaks om herhaling prijsplafond te voorkomen

© ANP / HH

Om te voorkomen dat er in de toekomst weer een prijsplafond nodig is bij hoge energieprijzen, vertimmert de Tweede Kamer de energiebelasting. Vanaf 2024 moet het mogelijk worden om gericht de taks te verlagen voor huishoudens.

Redactie

Nu kan er nog geen onderscheid worden gemaakt tussen burgers en (kleine) bedrijven. Het kabinet was daarom afgelopen jaar huiverig om de energiebelasting te verlagen, omdat het een dure en ongerichte maatregel zou zijn. Daarom heeft de coalitie, onder leiding van CU-Kamerlid Pieter Grinwis, een wetswijziging ingediend. Die regelt dat er een extra belastingtarief komt op gas en elektriciteit, met als bovengrens het doorsnee verbruik van een huishouden.

Dat aparte tarief moet er vanaf 2024 komen, vindt Grinwis. Voor komend jaar zijn burgers nog geholpen met het prijsplafond, maar als het aan het kabinet ligt geldt dat maar voor één jaar. Bovendien zijn er veel vraagtekens over de moeilijke uitvoering van het plafond.

Als de energieprijzen na komend jaar nog steeds hoog zijn, kan het kabinet met het extra tarief gericht de rekening van huishoudens dempen. Grinwis wil daarom dat het kabinet dit nu alvast regelt voor 2024: „Zodat komende zomer niet weer het antwoord van de Belastingdienst klinkt: computer says no. En we dan bijvoorbeeld weer onze toevlucht zouden moeten kiezen tot een prijsplafond.”

Lees ook: Consument en bedrijf in de kou? We kunnen niet ongelimiteerd de knip blijven trekken’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal