Wat tegenwoordig te doen met je poen?

© Canva.

Heb je de afgelopen tijd een leuk bedrag verdiend, en vraag je je nu af wat te doen met dit geld? Dan kun je dit gaan investeren in aandelen of vastgoed, maar de ontwikkelingen qua die investeringen zijn het laatste jaar niet al te goed. Zo wordt het tegenwoordig steeds moeilijker en duurder gemaakt om een huis te kopen voor de verhuur, en dit wordt je door de samenleving niet in de dank afgenomen. Ook zijn de aandelenbeurzen het afgelopen jaar enorm gekelderd, en hier lijkt het einde nog niet in zicht. We zitten wat dat betreft in een zogenoemde bear-market.

Aangeboden door Sparen.com.

Maar wat te doen met je geld? Tot voor kort werd je wellicht nog voor gek verklaard als je je geld ging sparen en dus op een spaarrekening ging zetten, maar dat is nu wel anders! De rentes stijgen overal, maar niet bij elke bank even hard. Om je op weg te helpen welke spaarrekening het beste bij jouw geld en situatie past, hier de verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Vrij sparenMet deze manier van sparen zit je nergens aan vast, je zet het geld op de spaarrekening en je kunt je geld er weer vanaf halen zonder dat daar voorwaarden aan vast zitten. Dit is voor jou als klant een heel gemakkelijke manier van sparen, je hebt helemaal geen risico. Voor de bank is dit het minst aantrekkelijke scenario en om die reden is de rente bij deze spaarrekeningen het meest laag. Bij het spaarrente vergelijken in deze groep hoef je eigenlijk alleen maar te kijken naar welke bank de hoogste rente geeft. Uiteraard kun je hier nog wel zelf verdere voorwaarden aan verbinden, bijvoorbeeld dat je wel een bank in Nederland wilt. Elk land heeft zijn eigen bankgaranties.

Spaarrekening met voorwaardenNaast het zogenoemde ‘vrij sparen’ heb je ook spaarrekeningen met wat meer voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn dat je maximaal één keer per jaar hier geld vanaf haalt, dat de rente iets daalt als je er geld van opneemt of dat je een boetebedrag betaalt als je geld opneemt. Op deze manier heeft de bank minder risico dat je geld gaat opnemen. En wat komt daarvoor in de plaats terug? Juist, een hogere spaarrente!

Deposito sparenWil je écht de allerhoogste rente krijgen? Kijk dan ook eens naar deposito sparen. Hierbij zet je je geld echt voor langere tijd vast, en kun je er die bepaalde periode in principe niet bij. Bij een deposito rekening stort je bijvoorbeeld elke maand een bedrag, en dat bedrag staat vast. Bijstorten kan in principe niet. Krijg je extra geld te besteden? Dan kun je een nieuwe deposito openen, maar de huidige is niet aan te passen.

Je kunt je voorstellen dat deze optie voor banken het meest veilig is, en dat ze daarom hier jou de hoogste rente op geven. Maar doe het met geld wat je écht kunt missen! Bonustip: je kunt deze optie ook kiezen als stok achter de deur, je behoedt jezelf voor extra onnodige uitgaven omdat je niet bij je geld kunt. De verleiding om het geld dan tóch te gebruiken voor die vakantie of die mooie auto, is dan zo goed als uitgesloten.

Welk land?Het werd net al kort beschreven; probeer over de Nederlandse landsgrenzen heen te kijken. Op die manier krijg je echt de beste optie en de hoogste rente voor je geld. Binnen de EU is vrij verkeer van goederen, diensten, personen én kapitaal, dus je kunt gemakkelijk kiezen voor een buitenlandse Europese (en onderdeel van het Schengenverdrag) bank. Het is niet nodig om zelf bij een bank in het buitenland (virtueel) aan te kloppen voor het openen van zo’n spaarrekening. Het internationale spaarplatform Raisin kan je hierbij helpen. Als je je aanmeldt bij dit platform, kun je via hen heel gemakkelijk bij een groot aantal internationale banken sparen.

Wel heeft elk land zijn eigen garantiestelsel, wat in uiterste gevallen wordt ingezet om garantie te geven op je spaargeld. Ook zijn er soms nog andere voorwaarden, zo moet je bij een spaarrekening in Nederland per se ook betaalrekening (waar je vaak voor betaalt!) afnemen. In bijvoorbeeld België hoeft dat niet.

Een combinatie van allesWil je risico’s verdelen -wat vaak een goed idee is- dan kun je natuurlijk ook kiezen om een deel van je geld op een ‘vrije’ spaarrekening te zetten, een gedeelte op een ‘normale’ en een gedeelte op een deposito rekening. En durf je niet al je geld buiten Nederland neer te zetten? Dan kun je dat ook nog onderverdelen in de verschillende landen, bijvoorbeeld de helft in Nederland en de andere helft in Zweden.

Kortom, sparen is weer helemaal terug van weggeweest. Er zijn verschillende mogelijkheden om te sparen, maar er is altijd één die bij jouw situatie past. Veel plezier en succes met sparen!